Χριστούγεννα: Γιατί οι γιορτές είναι επικίνδυνες για την καρδιά

Ένα νόμισμα με δύο όψεις είναι και η εορταστική περίοδος καθώς από τη μια επικρατεί η οικογενειακή θαλπωρή για τους περισσότερους, αλλά από την άλλη κρύβεται μια θλιβερή πραγματικότητα για την υγεία της καρδιάς

Η περίοδος των γιορτών συνδέεται συνήθως με θετικά συναισθήματα και με μια ευκαιρία να περάσουμε λίγο χρόνο με την οικογένειά μας και με όσους αγαπάμε. Κρύβουν όμως ένα λυπηρό και διόλου αμελητέο ποσοστό κινδύνου.

Σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από καρδιακές προσβολές από οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η επίγνωση αυτού του ετήσιου φαινομένου και η λήψη μερικών σημαντικών για την καρδιά μέτρων μπορεί να σώσει ζωές.

«Η εορταστική περίοδος συνεπάγεται με άγχος, κοινωνικές υποχρεώσεις και το σπάσιμο της ρουτίνας. Τείνουμε να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο, αλλά να γυμναζόμαστε, να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε λιγότερο. Ενδεχομένως να μην ακούμε το σώμα μας ή να μην δίνουμε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια, θεωρώντας ότι μια επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να αναβληθεί για το νέο έτος» εξηγεί ο δρ. Mitchell S.V. Elkind, επικεφαλής κλινικής επιστήμης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί υπάρχουν περισσότερα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια αυτή την εποχή του έτους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε μια χιονοστιβάδα αύξησης του κινδύνου για ένα θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο» συμπληρώνει.

Τα ερευνητικά στοιχεία 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, ανέφερε ότι οι περισσότεροι καρδιακοί θάνατοι συμβαίνουν στις 25 Δεκεμβρίου απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους. Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός καρδιακών θανάτων συμβαίνει στις 26 Δεκεμβρίου και ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός την 1η Ιανουαρίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν εξίσου τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, λόγω της περιορισμένης ροής του αίματος μέσω των στενωμένων αγγείων. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation διαπίστωσε ότι ακόμη και στο ήπιο κλίμα της κομητείας του Λος Άντζελες, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από καρδιακή προσβολή συμβαίνει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο από ό,τι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association από ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι διακοπές του Δεκεμβρίου συμπίπτουν με τη θερινή περίοδο.

«Η έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτούς τους θανάτους από καρδιακή προσβολή στις χριστουγεννιάτικες διακοπές αφορούν άτομα που δεν βρίσκονται σε νοσοκομείο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης των συμπτωμάτων και της άμεσης αναζήτησης ιατρικής φροντίδας» τονίζει ο δρ. Mitchell S.V. Elkind.

Ο ίδιος σημειώνει ότι, ενώ είναι σημαντικό να θωρακίζουμε την υγεία της καρδιάς όλο το χρόνο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των διακοπών:

Γνωρίζετε τα συμπτώματα και αναλάβετε δράση, καλώντας έγκαιρα ασθενοφόρο ή
Μαθαίνοντας ΚΑΡΠΑ, ενδεχομένως να σώσετε τη ζωή κάποιου την περίοδο των γιορτών.
Καταναλώστε φαγητό και ποτό με μέτρο, επιλέγοντας υγιεινές τροφές και περιορίζοντας το αλάτι.
Φροντίστε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος.
Παραμείνετε δραστήριοι και σε κίνηση.
Μην αμελείτε τη φαρμακευτική σας αγωγή.

ygeiamou.gr

Σχετικά