Σύγκρουση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: Βολές Τσίπρα για τα περί παρακολούθησης αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποχώρηση Μητσοτάκη

Χάος επικράτησε στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… φεύγει από την Ολομέλεια ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε μετ’ επιτάσεως να απαντήσει ο πρωθυπουργός εάν ισχύουν οι πληροφορίες περί παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποφεύγει ευθέως.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα και με τον Πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με το αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται τριτολογίας. Τελικώς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε τον λόγο λέγοντας ότι η σημερινή εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη του προκαλεί μεγάλη ανησυχία. «Θέλω να δηλώσω την βαθύτατη ανησυχία μου» τόνισε «είναι κρίσιμες οι στιγμές. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη και δεν το έκανε. Η εικόνα της αποχώρησης χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».

Νωρίτερα, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά αρνήθηκε – εκ νέου – ότι η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της το Predator και μάλιστα σε έντονο ύφος απάντησε ότι δεν παρακολουθεί τον Υπουργό Εργασίας και τον στρατηγό ΓΕΕΘΑ. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί εφόσον αποδειχτεί ότι έγιναν οι υποκλοπές, με τον πρωθυπουργό να του πετά το γάντι να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας.

Η ένταση πάντως έφτασε στο κόκκινο όταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι θα κατέβει από το βήμα για να ανέβει σε αυτό ο πρωθυπουργός προκειμένου να απαντήσει ο τελευταίος αν έγιναν οι παρακολουθήσεις.

Όντως ο κ. Τσίπρας άφησε το βήμα της Βουλής, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να ρωτά επίμονα αν ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Διέκοψα την τοποθέτησή μου για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Τασούλα να ρωτά αν ολοκλήρωσε διότι δεν είθισται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά τελευταίος. «Μην μπλέκουμε τη βουλή σε πολιτικό ανταγωνισμό. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρόεδρος της Βουλής.

«Αυτό δε σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 109 φορές, εάν εσείς μιλήσετε 107 φορές», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει διάλειμμα ολίγων λεπτών στις ομιλίες.

Εν τέλει τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός που αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα ψεύτη, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε η ελληνική πολιτεία προμηθεύτηκε το λογισμικό. «Και δεν υπήρξα αποδέκτης πληροφοριών πλην των επισήμων καναλιών της ΕΥΠ που αφορούσε την εθνική Ασφάλεια. Αν έχετε στοιχεία καταθέστε τα. Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι καθόμουν σε ένα υπολογιστή και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Αν γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ήταν υπό παρακολούθηση από που το ξέρετε; Πήγατε στον Ντογιάκο καταθέσατε στοιχεία;», αναρωτήθηκε σχετικά. «Κύριε Τσίπρα η συζήτηση λήγει τώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας. 

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τη βαθύτατη ανησυχία του μετά το πέρας της τριτολογίας του πρωθυπουργού «γιατί του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα για το εάν παρακολουθείτο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, δεν απάντησε και αποχώρησε από την αίθουσα. Φοβήθηκε γιατί έθεσα θέμα παραίτησής του. Με την ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να παίζει κανείς. Αυτή η εικόνα της αποχώρησής του και όσων διέπραξε εναντίον της χώρας, θα τον ακολουθούν για πάντα».
Κόντρα σε πρωτολογία και δευτερολογία

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στην πρωτολογία τους. Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενναία τη μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση! «Στήνετε το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία μάλιστα βλέπω ότι εμπλέκεται στα σχέδιά σας και τις ένοπλες δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου. Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα αλλά ξέρετε όλα έχουν ένα όριο, καταλάβετε ότι το κομματικό συμφέρον σταμάτα εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν τον δικό τους πληθωρισμό, έναν πληθωρισμό από λίστες παρακολουθήσεων. «Αυτό το εβδομαδιαίο σήριαλ της αθλιότητας, όπως θα παρακολουθείτε, περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, αστυνομικούς, γραμματείς, ηθοποιούς, τηλεπερσόνες. Από όλους έχει ο μπαχτσές. Αλλά και από όλα. Και βέβαια χωρίς ποτέ, ποτέ, να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο το οποίο να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί». 

«Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία Novartis. Δεν είχατε τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μια συγγνώμη από αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια. Ισχυρίστηκαν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Πιερρακάκη λόγω Predator, λες και εσείς αποφασίσατε να κάνετε διακοπές όταν οι στάχτες (από το Μάτι) ήταν ακόμα ζεστές. Δεν είναι σοβαρά πράγματα, είναι ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και σε μια περίοδο που η πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες και μαχόμαστε γι άλλα προβλήματα»

Σηκώνοντας το γάντι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος. «Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας. Την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και 4 μήνες, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του; Εγώ το έκανα; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Σημίτης; Ποιος; Έχετε το θράσος να αφήνετε υπονοούμενα. Την μετατρέψατε από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων. Ποιος έσπευσε να αλλάζει το νόμο για να βάλει τον κολλητό του που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου; Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης, 10 μέρες μετά το αίτημα Κουκάκη; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. «Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος θα πρέπει να παραιτηθώ, εσείς θα έπρεπε να παραιτούσασταν κάθε εβδομάδα», είπε και αναφέρθηκε στην υπόθεση Πιτσιόρλα, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι είχε πει πως βουλευτής δεν παρακολουθούνταν. «Άρα το γνωρίζατε για τον κ. Πιτσιόρλα», συμπέρανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στις περιβόητες λίστες που περιλαμβάνονται τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Κωνσταντίνος Φλώρος. «Τον κ. Χατζηδάκη τον γνωρίζω 30 χρόνια είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ του συνομιλώ, είναι δυνατόν να υπονοείτε κάτι τέτοιο ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο ότι παρακολουθούσα εγώ. Δε ντρέπεσαι λίγο; Να μάθω τι, πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις, πότε θα δώσει επιδόματα, αυτά θα μάθαινα;», είπε. Σε ό,τι αφορά την «παρακολούθηση» του κ. Φλώρου σημείωσε ότι «έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις με τον κ. Φλώρο και επιλέχθηκε από αυτή την κυβέρνηση επειδή είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο». 

Σχετικά

Μία άποψη για το “Σύγκρουση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: Βολές Τσίπρα για τα περί παρακολούθησης αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποχώρηση Μητσοτάκη”

  1. Πυθαγόρας

    Τέτοια άτακτη αποχώρηση πρωθυπουργού σαν βρεγμένη γάτα δεν έχει ξαναυπάρξει.
    Εάν απαντούσε “ναι” στο ερώτημα του Τσίπρα θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως ,ως φέρων την πολιτική ευθύνη.
    Αν απαντούσε “ΔΕΝ ΞΈΡΩ” θα έπρεπε να παραιτηθεί ως ανίκανος που δεν ξέρει τι γίνεται στο Μαξίμου όπου υπάγεται η ΕΥΠ,
    Αν απαντούσε “ΟΧΙ” θα έπρεπε να παραιτηθεί ως ψεύτης
    Με την φυγή του απέφυγε και τις τρείς αυτές απαντήσεις και κράτησε την καρέκλα του.
    Ως πότε όμως;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα