Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας σήμερα κατά 10 βαθμούς και θυελλώδεις βοριάδες – Πού θα χιονίσει

kairos

Tοπικές βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο – Δείτε την πρόγνωση του επόμενου 48ωρου

Διαφορετικό πρόσωπο αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας σήμερα και αύριο σε σχέση με τις προηγούμενες «ανοιξιάτικες» ημέρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές (χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά), την πολύ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση τοπικά θυελλωδών βοριάδων.

Σήμερα αναμένεται «βουτιά» του υδράργυρου κατά 8-10 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κατά 12 βαθμούς περίπου στον Έβρο, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά (μετά το μεσημέρι στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα) και ενδεχομένως νωρίς το πρωί σε περιοχές του Έβρου με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η εκτιμώμενη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών σήμερα συγκριτικά με τις μέγιστες τιμές της Κυριακής 18/12.

MaxT_Change_Dec19

Παράλληλα, τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αναμένεται να επικρατήσουν στο Αιγαίο και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζονται οι επικρατούσες διευθύνσεις και οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Max_Winds_Dec19

Επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός της πτώσης της θερμοκρασίας με τους πολύ ενισχυμένους ανέμους θα έχει ως αποτέλεσμα της έντονη αίσθηση ψύχους, με την αισθητή θερμοκρασία να κυμαίνεται σε μονοψήφιες τιμές.

Αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, περιοχές όπου η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ οι βόρεια άνεμοι στα ανατολικά και στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-8 μποφόρ.


Ο καιρός σήμερα

Στην Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια χώρα, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και ενδεχομένως νωρίς το πρωί σε περιοχές του Έβρου με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 6, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9 βαθμούς, στην Ήπειρο από 6 έως 17, στη Θεσσαλία από 5 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και στη Νότια Πελοπόννησο από 6 έως 16, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 7 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 10 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 9 έως 15, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιοι αρχικά θα πνέουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στη Μακεδονία. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές και βραδινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο βόρειοι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ ενισχυόμενοι πολύ γρήγορα έως 8 και από το απόγευμα πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 και στην Κρήτη έως 20 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στα νότια λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι πολύ γρήγορα έως 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-12-2022
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα Δωδεκάνησα (περιοχή Καστελλορίζου).
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 11 βαθμούς Κελσίου. Στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Σχετικά