Μητσοτάκης σε Δερβιτσάνη και Λιβαδειά: «Κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με Αλβανία»

Μετά τη Χειμάρρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τις περιοχές Δερβιτσάνη και Λιβαδειά στη βόρεια Ήπειρό.

Μάλιστα στη Δερβιτσάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας Έντι Ράμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θυμάται την επίσκεψη του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην περιοχή πριν από 31 χρόνια.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για μένα. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών”. Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν.

«Δεδομένη η στήριξη της ελληνικής πολιτείας»

«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης. Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη.

Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σχολείο σας, να δω τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μαζί με την αλβανική, μαζί με την αγγλική. Για αυτά τα παιδιά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, για να μείνουν στον τόπο τους, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους και όσο προκόβει η Αλβανία, τόσο θα προκόβει και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας

«Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία.

Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους, αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έντι Ράμα: Η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών

«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη φανταστική υποδοχή. Ασφαλώς όλη αυτή η υποδοχή είναι για τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επωφεληθώ και εγώ από την περίσταση και να μην απολαύσω αυτή την εξαιρετική θέα με όλους εσάς συγκεντρωμένους σε αυτή τη μικρή πλατεία για να δείξουμε στον Πρωθυπουργό όλη την ομορφιά της υποδοχής και ταυτόχρονα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω απλώς να πω ότι για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και με μεγάλη ευγνωμοσύνη θέλω να χαιρετίσω όλους εκείνους τους πολίτες, όπως εσείς, της Δημοκρατίας της Αλβανίας με Ελληνική υπηκοότητα, που έχουν δώσει πολλά, όχι μόνο σε αυτή την κοινότητα, αλλά και στη χώρα», τόνισε στον χαιρετισμό του στους συγκεντρωμένους, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Είναι πράγματι συγκινητικό και για μένα, που δεν είμαι μέλος της μειονότητας, να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σχεδόν 30 χρόνια αφού ο αείμνηστος πατέρας του νυν Πρωθυπουργού ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Ελλάδος που έκανε στάση εδώ για να χαιρετίσει τους αδελφούς και τις αδελφές της μειονότητας. Αγαπητέ Κυριάκο, σήμερα είναι η μέρα σου και με πολύ σεβασμό, με πολλή αγάπη, εγώ, όπως έχεις δει, πάντοτε είμαι κατά κάποιο τρόπο ο διοργανωτής των κινήσεων, των φωτογραφιών, γιατί είναι πραγματικά τιμή μου να σε καλωσορίσω εδώ. Σήμερα εσύ είσαι το θέμα, γιατί όλοι αυτοί για εσένα έχουν συγκεντρωθεί εδώ. Ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί για εμένα τόσοι πολλοί, να το γνωρίζεις. Αλλά έχουμε ένα κοινό στοιχείο, ότι σε θεωρούμε εξίσου φίλο και αδελφό εδώ στη γη μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ονομασία της πλατείας της Δερβιτσάνης σε «Πλατεία Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Όπως ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός Έντι και ο Δήμαρχος Δερβιτσάνης, η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην τελετή ονοματοδοσίας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι, επισκέφθηκαν το Ενιαίο Μεσαίο Σχολείο Δερβιτσάνης, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παιδιά και να ακούσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Στο σχολείο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Αποτελείται από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ φοιτούν συνολικά 113 παιδιά. Χώροι του έχουν διακοσμηθεί από ομάδα Ελλήνων γραφιστών.

Μετά την επίσκεψη στο σχολείο, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Rama μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Επίσκεψη στη Λιβαδειά της βορείου Ηπείρου

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσος και η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Mirela Kumbaro.

«Η σκέψη μου ανατρέχει σε μία άλλη επίσκεψη η οποία είχε γίνει τον χειμώνα του 1991 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εδώ στα χωριά σας, λίγο μετά την κατάρρευση του καθεστώτος. Και θέλω να δανειστώ μία φράση από αυτά τα οποία είχε πει τότε στο δημόσιο λόγο του γιατί πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

Είχε πει τότε, ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να είναι μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας λαών”. Όσο ίσχυε τότε, άλλο τόσο ισχύει και τώρα. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο ο οποίος θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της Μειονότητας και θα αγωνιστεί για να βελτιώσει το βιοτικό σας επίπεδο αλλά κυρίως για να επιτρέψει σε αυτά τα νέα παιδιά να ζουν, να ελπίζουν ότι μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους.

Θέλουμε να μείνουν εδώ και να κρατήσουν άσβεστη στη φλόγα του Ελληνισμού. Σε εσάς χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η Ελλάδα σας χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και θέλω να ξέρετε ότι εδώ, σε αυτή την όμορφη γωνιά στην οποία κατοικείτε εδώ και αιώνες, η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πάντα λίγο πιο δυνατά. Και το γαλάζιο της σημαίας είναι πάντα λίγο πιο γαλάζιο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε από το Πολιτιστικό Κέντρο Λιβαδειάς, παρουσία πολιτών και μαθητών του Ενιαίου Λυκείου «Λευτέρης Τάλλιος».

«Θα είμαστε κοντά σας, να μάς αισθάνεστε κοντά σας»

«Θέλω πάνω απ΄ όλα να κρατήσετε μέσα σας αυτή την προσωπική δέσμευση που σάς δίνω σήμερα εδώ: δεν θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη στα όμορφα χωριά σας και δεν πρέπει να ξαναπεράσουν 32 χρόνια, για να επισκεφθεί Έλληνας Πρωθυπουργός την Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία. Θα είμαστε κοντά σας, να μάς αισθάνεστε κοντά σας. Θα δουλέψουμε μαζί με την κυβέρνηση της φίλης Αλβανίας και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.

Διότι όσο η Αλβανία προσεγγίζει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τόσο θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο όλης της χώρας, αλλά και τόσο θα πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα εκείνα βήματα ώστε να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Και αυτά τα βήματα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε μία ειλικρινή και ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα ζητήματα, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιοκτησίας για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στους δύο αναγνωρισμένους μειονοτικούς Δήμους.

Και γνωρίζω επίσης πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσει και η Αλβανική Κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές, κυρίως στα ορεινά χωριά και όπου χρειάζεται και όπου μπορούμε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα, όχι μόνο στις δημοτικές αρχές, αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου αυτά να γίνουν πράξη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο

«Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Δήμαρχος Φοινικαίων Χρ. Κίτσος: Περιμέναμε γι΄αυτή την επίσκεψη 31 χρόνια*

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μάς η επίσκεψή σας αυτή. Μια επίσκεψη που ο εδώ Ελληνισμός προσμένει 31 χρόνια, από τότε που ο αείμνηστος πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο Δήμος Φοινικαίων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Αλβανίας. Περιλαμβάνει 58 χωριά με σχεδόν αμιγή ελληνικό πληθυσμό και αναγνωρίζεται από το αλβανικό κράτος ως μειονοτικός Δήμος.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του Δήμου μας, αποτελεί το ιδιοκτησιακό. Το θέμα των περιουσιών είναι το μείζον θέμα σε όλη την ατζέντα των απαιτήσεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προς την αλβανική πολιτεία. Εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί και το νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία. Τον Οκτώβριο του 2017 στην Αλβανική Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα. Δεν έχουν εγκριθεί όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσος.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας και ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Δερβιτσάνη

Σεβασμιώτατε, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την υποδοχή. Ήθελα πολύ να βρεθώ μαζί σας και όπως σας είπε και ο Edi (Rama) στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα όταν χρειάστηκε να αναβάλω την επίσκεψη που είχαμε προγραμματίσει λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Όμως, τότε, μιλώντας στον Δήμαρχο μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για εμένα.

Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγραφόντουσαν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών». Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα.

Και θέλω να γνωρίζετε ότι με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης.

Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να την θεωρείτε δεδομένη.

Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σχολείο σας, να δω τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μαζί με την αλβανική, μαζί με την αγγλική. Για αυτά τα παιδιά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, για να μείνουν στον τόπο τους, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους και όσο προκόβει η Αλβανία, τόσο θα προκόβει και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Ο φίλος Edi γνωρίζει καλά ότι βάλαμε πολλή πλάτη -για να το πούμε λαϊκά- στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα εδώ είναι δύο σημαίες, η ελληνική και η αλβανική και ανάμεσά τους είναι η ευρωπαϊκή σημαία.

Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία.

Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους, αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω.

Και χαίρομαι, επίσης, που σήμερα έχω τη χαρά να συνοδεύομαι όχι μόνο από φίλους από την Ελλάδα, βλέπω εδώ βουλευτές από τα Γιάννενα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αλέκο Καχριμάνη, το λέω αυτό διότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, φίλε Edi, για να αναπτύξουμε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της δικής σας περιοχή και της Ελλάδος. Είναι στενοί, μπορούν να γίνουν στενότεροι.

Όπως μπορούμε να δρομολογήσουμε και έργα περιβαλλοντικής συνεργασίας, όπως ένα κοινό σχέδιο το οποίο έχουμε για τον Αώο ποταμό. Ο Αώος είναι το μόνο ποτάμι το οποίο πηγάζει στην Ελλάδα αλλά εκβάλλει εκτός Ελλάδος, εκβάλλει στην Αλβανία. Και το μόνο και το μεγαλύτερο ποτάμι το οποίο δεν έχει φράγματα στην Ευρώπη είναι ο Αώος και δουλεύουμε μαζί, Ελληνική και Αλβανική Κυβέρνηση, για να τον προστατεύσουμε, για να τον αναδείξουμε. Αυτά είναι σχέδια τα οποία, τελικά, θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.

Αλλά εκτός από τους Έλληνες φίλους οι οποίοι ήρθαν σήμερα μαζί, έχω και τη μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος τόσες φορές έχει σηκώσει στους ώμους του και στις πλάτες του την Ελλάδα, τίμησε την πατρίδα μας σε τέσσερις Ολυμπιάδες και πιστεύω ότι κι αυτός αισθάνεται μία ξεχωριστή συγκίνηση σήμερα που επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για αυτόν και βλέπει τόσο κόσμο να τον υποδέχεται.

Τέλος, θέλω να πω στο φίλο Edi, επειδή είμαστε και οι δύο πολιτικοί, και οι δύο κάνουμε συγκεντρώσεις και ομιλίες: ούτε εγώ έχω τόσο κόσμο όταν μιλάω σε συγκεντρώσεις στην Ελλάδα.

Οπότε σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ για την παρουσία σας, να είστε καλά, καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και το 2023 να είναι μία καλή χρονιά για όλες και για όλους. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Λιβαδειά*

Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κα. Υπουργέ, φίλες και φίλοι,

Kαταρχάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την πολύ θερμή σας υποδοχή. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, να επισκεφτώ τον Δήμο σας. Και, το θύμισε ο κύριος Δήμαρχος, η σκέψη μου ανατρέχει σε μία άλλη επίσκεψη η οποία είχε γίνει το χειμώνα του 1991 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εδώ στα χωριά σας, λίγο μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

Και θέλω να δανειστώ μία φράση από αυτά τα οποία είχε πει τότε στο δημόσιο λόγο του, γιατί πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Είχε πει τότε, ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να είναι μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας λαών». ‘Όσο ίσχυε τότε, άλλο τόσο ισχύει και τώρα.

Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο ο οποίος θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της Μειονότητας και θα αγωνιστεί για να βελτιώσει το βιοτικό σας επίπεδο, αλλά κυρίως για να επιτρέψει σε αυτά τα νέα παιδιά να ζουν, να ελπίζουν ότι μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους. Θέλουμε να μείνουν εδώ και να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού.

Και για να γίνει αυτό, φίλες και φίλοι, θα δουλέψουμε μαζί με την κυβέρνηση της φίλης Αλβανίας και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.

Διότι όσο η Αλβανία προσεγγίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τόσο θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο όλης της χώρας, αλλά και τόσο θα πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα εκείνα βήματα ώστε να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Και αυτά τα βήματα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε μία ειλικρινή και ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα ζητήματα, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιοκτησίας για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στους δύο αναγνωρισμένους μειονοτικούς Δήμους.

Και γνωρίζω επίσης πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσει και η Αλβανική Κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές, κυρίως στα ορεινά χωριά. Και όπου χρειάζεται και όπου μπορούμε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα, όχι μόνο στις δημοτικές αρχές, αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου αυτά να γίνουν πράξη.

Με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να στηρίξουμε και την εκπαίδευση. Θέλω να σας πω πόσο συγκινημένος είμαι κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα σχολείο εκτός Ελλάδος, πόσω μάλλον εδώ. Πόσω μάλλον εδώ στο Δήμο σας, στη Λιβαδειά, όπου βλέπω τα νέα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές και με την ελληνική σημαία.

Δεν ξέρετε πόση δύναμη -σας το λέω ειλικρινά- μας δίνουν και μου δίνουν προσωπικά αυτές οι εικόνες να μπορώ να συνεχίσω κι εγώ το δικό μου έργο για μία ισχυρή Ελλάδα. Διότι όσο πιο ισχυρή είναι η πατρίδα μας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα στέκεται και στο δικό σας το πλευρό.

Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό.

Αλλά θέλω πάνω απ’ όλα να κρατήσετε μέσα σας αυτή την προσωπική δέσμευση που σας δίνω σήμερα εδώ: δεν θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη στα όμορφα χωριά σας και δεν πρέπει να ξαναπεράσουν 32 χρόνια, για να επισκεφθεί Έλληνας Πρωθυπουργός την Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία.

Θα είμαστε κοντά σας, να μας αισθάνεσθε κοντά σας. Σκύβουμε πάνω στα προβλήματά σας. Το ζήτημα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων λύνεται, λύνεται κατόπιν δικής μου προσωπικής παρέμβασης, όπως και η μείωση των χρόνων για να στοιχειοθετήσετε δικαίωμα σύνταξης στην πατρίδα μας.

Είναι ζητήματα τα οποία φτάνουν πια στην τελική τους λύση. Διότι όσο θέλουμε τα νέα παιδιά να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους, άλλο τόσο θέλω οι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να αισθάνονται ότι έχουν τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Περάσατε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και το ξέρω καλά. Και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κρατήσετε τη σημαία μέσα στην καρδιά σας, όταν δεν ήταν εύκολο να την ανεμίζετε ψηλά,  όπως επιτρέπεται να το κάνετε σήμερα.

Σε εσάς λοιπόν χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η Ελλάδα σας χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και θέλω να ξέρετε ότι εδώ, σε αυτή την όμορφη γωνιά στην οποία κατοικείτε εδώ και αιώνες, η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πάντα λίγο πιο δυνατά. Και το γαλάζιο της σημαίας είναι πάντα λίγο πιο γαλάζιο.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2023. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά