Ιδρύεται η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε ποτέ στον κόσμο -Σκότωσε και προπηλάκισε εκατοντάδες ανθρώπους

Μια μέρα σαν σήμερα, 24 Δεκεμβρίου του 1865, ιδρύεται η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε ποτέ στον κόσμο, που σκότωσε και προπηλάκισε εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ανθρώπους
Ομάδα ηττημένων αξιωματικών του Νότου μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου συνωμότησαν για να συγκροτήσουν μια λέσχη κοινωνικών συναναστροφών στο Πουλάσκι του Τενεσί. Βάσισαν τα εμβλήματα της λέσχης τους και την εμμονή τους σε μυστικές τελετουργίες για την ένταξη μελών σε μια ακίνδυνη αδελφότητα που λεγόταν «Γιοι της Μάλτας»· ονόμασαν την ομάδα Κου Κλουξ Κλαν.

Για τα επόμενα 150 χρόνια ο ρατσισμός και η βία της Κλαν σημάδεψαν τη ζωή των Αμερικανών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν λιντσάρισαν, βίασαν και δολοφόνησαν, διαπράττοντας τρομοκρατικές ενέργειες, διασπείροντας ρατσιστική προπαγάνδα και τρομοκρατώντας τους Αμερικανούς μαύρους για να μην ασκούν τα δημοκρατικά εκλογικά τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα, μαύροι και λευκοί Αμερικανοί έχουν αγωνιστεί ενάντια στην τυραννία της Κλαν – και όχι μόνο στα δικαστήρια.

Η ονομασία «Κου Κλουξ Κλαν» πιθανόν προήλθε από την ελληνική λέξη κύκλος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστείλει δύο φορές την Κλαν, μία στα τέλη του 19ου αιώνα και ξανά στα μέσα του 20ού. Ωστόσο, και τις δύο φορές η Κλαν έχει ανασυνταχτεί.

Τον Μάιο του 1866, έπειτα από ταραχές ανάμεσα σε λευκούς πολίτες και μαύρους πρώην στρατιώτες στο Μέμφις του Τενεσί, οι λευκοί προκάλεσαν ταραχές στη συνοικία των μαύρων της πόλης με τη συνδρομή λευκών αστυνομικών. Σχολεία και εκκλησίες πυρπολήθηκαν, 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν. Δύο μήνες αργότερα, λευκοί ρατσιστές επιτέθηκαν σε μια συγκέντρωση για τα εκλογικά δικαιώματα των μαύρων. Δολοφονήθηκαν τριάντα επτά άτομα, καθώς και τρεις λευκοί που είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν τους μαύρους.
Το 1888 η Κλαν αυτοπροσδιοριζόταν ως Η Αόρατη Αυτοκρατορία του Νότου και λέγεται ότι είχε πάνω από 500.000 μέλη. Ομάδες έκαναν επιθέσεις σε μαύρους χωρίς να διώκονται, πυρπολώντας σπίτια και σχολεία, σκοτώνοντας και τρομοκρατώντας πολιτικούς των Δημοκρατικών.

Στην επική ταινία Η Γέννηση ενός Έθνους του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ, η Κου Κλουξ Κλαν περιγράφεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας! Η ταινία του Γκρίφιθ ενέπνευσε την ίδρυση της τρομοκρατική ςοργάνωσης στην Ατλάντα της Τζόρτζια.
Το 1924 η Κλαν είχε 1,5-4 εκατομμύρια μέλη: δηλαδή, το 4% του πληθυσμού των ΗΠΑ!
Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αριθμός των μελών της μειώθηκε σημαντικά, μέχρι την προσωρινή διάλυσή της το 1944. Στη νεότερη ιστορία της, η Κου Κλουξ Κλαν ταυτίζεται με μικρότερες μεμονωμένες ομάδες, ενίοτε συνδεδεμένες με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, αριθμώντας στα τέλη του 20ού αιώνα μερικές χιλιάδες μέλη.

Έπειτα από σχεδόν έναν και μισό αιώνα απεχθών δολοφονιών και τρόμου και ενώ πολλοί θεωρούν ότι οι ακραίοι ρατσιστές τρομοκράτες έχουν νικηθεί, αυτοί εξακολουθούν να μάχονται για τη Λευκή Δύναμη, ίσως πλέον πιο αθόρυβα… Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά παραρτήματα σε 41 Πολιτείες των ΗΠΑ, με το καθένα να έχει από 5.000 έως και 8.000 ενεργά μέλη! Ο φανατισμός και ρατσισμός δεν πεθαίνουν ποτέ, ιδιαίτερα στις δημοκρατικές ΗΠΑ!

Σχετικά