Αυξήσεις στα διόδια στα χαρτιά μεν – προς το παρόν δε

Οι χρήστες των εθνικών οδών θα ενημερωθούν ένα μήνα πριν για την εφαρμογή των νέων τιμολογίων.

Οι εταιρείες παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων ανακοινώνουν αυξήσεις στα διόδια, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 16%, ωστόσο, δεν τις θέτουν άμεσα σε εφαρμογή.

Βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι παραχωρησιούχοι με το δημόσιο, για να προχωρήσουν αναπροσαρμογές των διοδίων θα πρέπει να γνωστοποιηθούν μέχρι το τέλος κάθε έτους, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο. Το δικαίωμά τους  σχετίζεται και με την πορεία του πληθωρισμού.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε στο παρασκήνιο έντονη συζήτηση μεταξύ των παραχωρησιούχων και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών για το θέμα των διοδίων με τις εταιρείες να επικαλούνται τον υψηλό πληθωρισμό για να στηρίξουν την απόφασή τους για αυξήσεις.

Η πλευρά της κυβέρνησης, παρότι δεν τίθεται θέμα έγκρισης καθώς υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις στις συμβάσεις, πιέζει οι αυξήσεις να μην εφαρμοστούν, τουλάχιστον άμεσα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για συγκράτηση των τιμών, αλλά και γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια», προσθέτοντας ότι σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις.

Οι ανακοινώσεις με τα αυξημένα διόδια στο Τύπο της Ολυμπίας Οδού και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, αναφέρουν ότι οι χρήστες των εθνικών οδών θα ενημερωθούν ένα μήνα πριν για την εφαρμογή των νέων τιμολογίων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ολυμπία Οδό, τα μετωπικά διόδια για ένα συμβατικό αυτοκίνητο στην Ελευσίνα (όταν εφαρμοστεί το νέο τιμολόγιο) θα διαμορφωθούν σε 2,4 ευρώ (αύξηση 14,2%), στον Ισθμό σε 2 ευρώ (11,1%), στο Κιάτο 2,6 ευρώ (13%), στον Ελαιώνα 3,7 ευρώ (12,1%) και στο Ρίο 2,5 ευρώ (8,6%).

Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου στο μετωπικό σταθμό Πελασγία η νέα τιμή είναι 3,9 ευρώ (αύξηση 10,2%) Μοσχοχωρίου 4,5 ευρώ (12,5%) Μακρυχωρίου 2,9 ευρώ (16%) Λεπτοκαρυάς 3,6 ευρώ (12,5%) και Κλειδίου 2,5 ευρώ (13,6%).

από naftemporiki.gr

Σχετικά