«Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις Τσαβούσογλου «περί Απειλής Πολέμου» σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Η ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

Για ωμή και πρωτόγνωρη βία κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Αρναούτης σε νέες δηλώσεις ανέφερε πως «η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο».

«Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε ο κ. Αρναούτης και πρόσθεσε: «Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Προηγουμένως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλέστηκε εκ νέου το Casus Belli δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί «ούτε ένα μίλι» επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και πρόσθεσε πως αυτή του η δήλωση αφορά πληροφορίες που δημοσίευσε ο ελληνικός Τύπος για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικὠν υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο γνωστό Casus Belli από την πλευρά της Άγκυρας.

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες που κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό», είπε, ενώ επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών.  

«Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας:

«Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων δεν θα απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας».

Μέτρα κατά της Τουρκίας μετά την «ωμή απειλή πολέμου από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών» ζητά με ερώτησή του στην Κομισιόν ο Μ. Κεφαλογιάννης

«Τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την ευθεία και ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, κάτι που αποτελεί μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμά της σύμφωνα με το Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης παραθέτει, όπως αναφέρει, αυτολεξεί τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι», ότι «η απόφαση που έλαβε το (τουρκικό) Κοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει» και ότι «προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψευτοηρωισμούς στηριζόμενοι σε εκείνους που προσπαθείτε να έχετε πίσω σας. Μην ξεκινήσετε μία περιπέτεια. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας».

Αμέσως μετά, υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μίας υπό ένταξη χώρας, της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του απειλεί ανοικτά με πόλεμο την Ελλάδα, παραβιάζοντας έτσι τον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 2, παράγραφος 4) για ένα μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, την επέκταση των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο καθώς έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την ίδια την ΕΕ».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Κεφαλογιάννης, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς κρίνει», αλλά και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «τι μέτρα προτίθεσθε (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να λάβετε στην ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που παραβιάζουν ευθέως τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Σχετικά