Χριστουγεννιάτικα πρόστιμα για το κάπνισμα στη Στερεά-Τα περισσότερα στη Βοιωτία

500 ευρώ σε δύο καταστήματα…

Διαρκείς θα είναι οι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους και κατά τη διάρκεια των γιορτών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που έδειξε να «πηγαίνει περίπατο» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήδη τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν στην αγορά και ήταν βαριά ειδικά για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που παρανομούν. Η εντολή του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγου Σπυρίδωνα Σκλάβου, είναι ξεκάθαρη για συμμόρφωση όλων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τα περισσότερα πρόστιμα βεβαιώθηκαν αυτές τις γιορτινές ημέρες στην Βοιωτία, συνολικά τέσσερα (4). Τα τρία (3) από αυτά ήταν στα Οινόφυτα, ενώ το άλλο βεβαιώθηκε από τις αστυνομικές υπηρεσίες στη Θήβα.

Στη Φθιώτιδα, βεβαιώθηκαν δύο (2) πρόστιμα των 500 ευρώ σε καταστήματα σε Λαμία και Δομοκό για παραλείψεις που αφορούσαν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Δύο (2) πρόστιμα είχαμε και στην Ευρυτανία, που αφορούσαν κάπνισμα σε παιδικές χαρές!

Τον ίδιο αριθμό (2) είχαμε και στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα.

Απαγορεύσεις – Υποχρεώσεις – Έλεγχοι

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο 4633/2019 που ουσιαστικά κατήργησε τη μοναδική εξαίρεση που υπήρχε σχετικά με κέντρα διασκεδάσεως και καζίνο, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να φροντίζουν για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης τους, την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων, την σύσταση στους παραβάτες και την συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές καθώς επίσης θα πρέπει να προμηθευτούν «Βιβλίο Αναφοράς του Ν.3868/2010».

Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο είναι η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Τουριστική Αστυνομία και το Λιμενικό.

Τα πρόστιμα

Ανάλογα με τους χώρους:

  1. Κάπνισμα στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
  2. Κάπνισμα στα παντός είδους κυλικεία.
  3. Κάπνισμα σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας.
  4. Κάπνισμα στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
  5. Κάπνισμα στους παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
  6. Κάπνισμα σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Από 500€ για κάθε παράβαση έως 10.000€ (50 έως 500 για τους καπνιστές)

  1. Κάπνισμα στους χώρους νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, βρεφονηπιακών σταθμών παιδότοπων κλειστών και υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Α΄βάθμιας, Β΄βάθμιας και Γ΄βάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών.
  2. Κάπνισμα στους κλειστούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας

Από 500€ για κάθε παράβαση έως 10.000€ (100 έως 500 για τους καπνιστές)

  1. Κάπνισμα στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
  2. Κάπνισμα στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών

Από 500€ για κάθε παράβαση έως 10.000€ (50 έως 500 για τους καπνιστές)

Τα πρόστιμα σε κάθε υποτροπή διπλασιάζονται και στην τέταρτη υποτροπή σφραγίζεται προσωρινά το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για δέκα μέρες. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια αυτού.

Επισημαίνεται επιπροσθέτως ότι η παράβαση του ισχύοντος Νόμου από υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στις υπηρεσίες τους επισύρει Πειθαρχικές και Διοικητικές Κυρώσεις.

*Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους ή όσον αφορά τα αεροδρόμια οι χώροι που έχουν διαμορφωθεί ειδικά.

Ως εξωτερικοί χώροι λογίζονται, εκείνοι που περιμετρικά είναι ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

Ως «εσωτερικός» χώρος νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενα ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένο, με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους, ή τους επιτρέπουν την είσοδο σε κάθε είδους κέντρου διασκέδασης όπου πωλείται αλκοόλ, είναι 1.000 ευρώ και για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του Νόμου 3868/2010 σχετικά με την διαφήμιση προϊόντων καπνού κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

lamiareport

Σχετικά