Πάνω από 2.600 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία-BINTEO

Κατά τρία ολόκληρα μέτρα, μετακινήθηκε η αραβική τεκτονική πλάκα σε μήκος 150 χιλιομέτρων, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα στην Corriere della Sera ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV).

«Αυτό που συνέβη είναι πως αυτό που ονομάζουμε “αραβική πλάκα” μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας. Από τις εκτιμήσεις που έχουμε, οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτόν τον σεισμό μεγέθους 7,8 – 7,9 βαθμών Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής.

Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο, και κατά τη διάρκεια του συμβάντος παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Όσον αφορά τον κίνδυνο παλιρροϊκού κύματος, ο καθηγητής σημείωσε πως ο συναγερμός έχει λήξει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην ανατολική θάλασσα. Τα γεγονότα αυτού του τύπου μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά ή πιο σημαντικά γεγονότα. Αυτό συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό του 1999», κατέληξε.

Περισσότεροι από 2.600 νεκροί και 11.000 τραυματίες

Ξεπερνούν τους 2.600 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Υλικές ζημιές

Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες – 2.834 σύμφωνα με την AFAD.

Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Τσελέντης: Φοβάμαι ότι οι νεκροί από τον σεισμό θα φτάσουν τους 15.000

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος ήταν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης στις προβλέψεις του, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς των 7,8 Ρίχτερ που έπληξαν σήμερα την νοτιοανατολική Τουρκία. Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για περισσότερους από 15.000 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, καθώς χιλιάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους μπετόν, ενώ τουλάχιστον 3.000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία αναμένεται να αυξηθεί    

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να ισοπεδωθούν.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών, που συντάραξε τη νότια Τουρκία νωρίς σήμερα, ήταν ο χειρότερος που έχει πλήξει τη χώρα αυτό τον αιώνα, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων εκεί και περίπου 550 στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Κάποιες ώρες αργότερα ακολούθησε άλλη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού».

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

«Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους», δήλωσε. «Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν».

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά», δήλωσε.

Σχετικά