Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία και ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία υπό αντίξοες συνθήκες και υπό δριμύ ψύχος συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν τους εγκλωβισμένους επιζώντες.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία. Συνολικά οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον Guardian, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι προσπάθειες διάσωσης πλησιάζουν το όριο των 72 ωρών, χρονικό περιθώριο το οποίο αν ξεπεραστεί σύμφωνα με τους ειδικούς καταστροφών θα αρχίσει να μετρά εις βάρος των εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα των κτηρίων.
Displaced Syrian Ahmad Idris lost 25 members of his family to the earthquakes that hit Turkey and Syria on Monday.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 9, 2023
🔗: https://t.co/ZbG6MiuzLL pic.twitter.com/wC5wp5lxwZ
"Nour, don't be afraid, dad is here". Nour was rescued in Syria. Just like Nour, there are tens of thousands of Children in Türkiye and Syria. Nour means light in Arabic. May we witness more scenes like this one.
— Yonat Friling (Frühling) (@FrilingYonat) February 7, 2023
love and courage to all involved in the search and rescue. pic.twitter.com/Bt8DvXL5Br
Οι επιζώντες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους να αγωνίζονται για φαγητό και καταφύγιο και σε ορισμένες περιπτώσεις να παρακολουθούν αβοήθητοι τους συγγενείς τους που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια και τελικά «σώπασαν».
«Ο ανιψιός μου, η κουνιάδα μου και η αδερφή της κουνιάδας μου είναι στα ερείπια. Είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζωής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεμίρε Κομπάν, νηπιαγωγός στο Χατάι της Τουρκίας. «Δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε να τους μιλήσουμε, αλλά δεν ανταποκρίνονται… Περιμένουμε βοήθεια. Έχουν περάσει 48 ώρες τώρα», είπε.
Περισσότερο από το 90% των επιζώντων του σεισμού διασώζονται μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, δήλωσε στον Guardian ο Ίλαν Κέλμαν, καθηγητής καταστροφών και υγείας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου. Έχουν περάσει μόλις 72 ώρες από τον πρώτο σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.
Αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους μετασεισμούς και το πόσο γρήγορα οι ομάδες διάσωσης και ο εξοπλισμός μπορούν να φτάσουν στο σημείο.
«Γενικά, οι σεισμοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Η κατάρρευση των υποδομών το κάνει», είπε ο Κέλμαν, ο οποίος έχει δημοσιεύσει έρευνα για τις αντιδράσεις διάσωσης από τους σεισμούς.
Ο πιο πιεστικός παράγοντας είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια. Ο καιρός είναι επίσης βασικός παράγοντας και «είναι εντελώς εναντίον μας» στην Τουρκία και τη Συρία, είπε ο Κέλμαν. Οι περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν υποφέρει από χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και βροχές και χιόνια από τη Δευτέρα.
«Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι η υποθερμία είναι πιθανή και οι άνθρωποι πιθανότατα χάνονται λόγω των καιρικών συνθηκών», είπε ο Κέλμαν.
Όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν από το κρύο και τα τραύματά τους εξακολουθούν να χρειάζονται φαγητό και νερό. Χωρίς νερό, πολλοί άνθρωποι «θα αρχίσουν να πεθαίνουν στις τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες», είπε ο ίδιος.
Στην Αντιόχεια εκατοντάδες πτώματα στο πάρκινγκ νοσοκομείου
Η Ράνια Ζαμπούμπι κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο. Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους. Ψάχνει τον θείο της.
Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντιόχεια, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη. «Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.
Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.
Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.
Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χατάι: σε αυτήν αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία.
Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.
Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.
Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.
Ανώνυμα θύματα
Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα.
Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο. Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.
Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες. Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα. Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα πτώμα και προχωρούν, απαθείς. Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν.
Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε.Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.
Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντιόχεια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται.
«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί. Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.
«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί. «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».
Η Ελλάδα στέλνει νέα ανθρωπιστική βοήθεια
Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.
Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.
Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Να σημειωθεί ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό, και η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.
Πηγή: The Guardian, Al Jazeera