Κολπίτιδα:Συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Καλό μήνα και εύχομαι η αρχή της άνοιξης να είναι αρχή για νέους στόχους και όνειρα! Καλή Σαρακοστή με υγεία και ταπεινότητα..

Όπως αναφέραμε τον προηγούμενο μήνα, θα εστιάσουμε ξεχωριστά σε κάθε μία από τις παθήσεις που συνήθως απασχολούν τις γυναίκες αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κολπίτιδες και την πρόληψή τους.

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ –ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κάθε λέξη που τελειώνει σε –ιτις –ιτιδα ( κολπίτις, τραχηλίτις, αμυγδαλίτιδα κλπ) σημαίνει πως η αντίστοιχη περιοχή έχει φλεγμονή. Πάσχει. Αν αναφερόμαστε στις αμυγδαλές πχ, η αμυγδαλίτιδα σημαίνει πως έχουμε φλεγμονή και πύον στις αμυγδαλές.

Όταν αναφερόμαστε στον κόλπο, λέγοντας κολπίτιδα εννοούμε μια φλεγμονή που οφείλεται σε διάφορα μικρόβια. Υπάρχουν  πολλά μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδες.

Πολύ λίγα από αυτά όμως μας δίνουν συμπτώματα– πχ φαγούρα (κνησμός), αίσθημα καύσους (κάψιμο), παρουσία άφθονων και δύσοσμων υγρών, παρουσία λευκού τυρώδους επιχρίσματος κλπ. 

Οι περισσότερες κολπίτιδες δεν γίνονται αντιληπτές και περνά ο καιρός, τα μικρόβια αυξάνονται και η γυναίκα δεν έχει καμία απολύτως ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει. Εδώ να αναφέρουμε άλλη μία φορά την αξία του παπ τεστ που ανιχνεύει οποιοδήποτε μικρόβιο και έτσι μπορούμε να πάρουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Η κολπίτιδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη ζωή μιας γυναίκας. Υπάρχουν γυναίκες που είναι πολύ ευαίσθητες και κολλούν συνεχώς , υπάρχουν και άλλες που δεν νοσούν τόσο εύκολα. Δεν είναι σοβαρή ασθένεια, την ανιχνεύουμε, παίρνουμε την ανάλογη θεραπεία και τελειώνει το ζήτημα. Μεγαλύτερη αξία έχει να πούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε την κολπίτιδα και ποιος είναι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε εμείς οι ίδιες ώστε να μην μας ταλαιπωρεί συχνά.

ΠΡΟΛΗΨΗ

 Στο προηγούμενο άρθρο αναφέραμε πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφεύγουμε διάφορες λοιμώξεις, μέσα σε αυτές και την κολπίτιδα. Ας τα θυμηθούμε πάλι:

  • Αποφεύγουμε πολύ στενά ρούχα και εσώρουχα.
  • Προτιμούμε βαμβακερά εσώρουχα και αλλάζουμε συχνά.
  • Κολπικές πλύσεις με χαμομήλι ή σαπούνι και νερό. Μην χρησιμοποιείτε λοσιόν και  «ειδικά» υγρά που πωλούνται στο εμπόριο.
  • Αποφύγετε τα καθημερινά σερβιετάκια.
  • Μην ξεχνάτε το παπ τεστ μία φορά το χρόνο.
  • Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε την άμεση επαφή με βρώμικη άμμο και μην μένετε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της κολπίτιδας γίνεται όπως αναφέρουμε με το παπ τεστ. Πολλές φορές μπορεί να μας ζητηθεί συμπληρωματικά και μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος μαζί με αντιβιόγραμμα για να μπορέσει ο γιατρός να δώσει το κατάλληλο φάρμακο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της κολπίτιδας είναι ανάλογη με τα μικρόβια που την προκαλούν. Θα σας τη συνταγογραφήσει ο Γυναικολόγος και θα σας εξηγήσει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Συνήθως πρέπει να πάρετε χάπια από το στόμα και ταυτόχρονα να βάλετε μια κολπική αλοιφή ή κάποιο κολπικό υπόθετο. Αυτά τα κολπικά σκευάσματα θα πρέπει να τα βάζετε αφού έχετε πάει τουαλέτα για να αδειάσει η κύστη και κατά προτίμηση τη νύχτα προτού κοιμηθείτε, ώστε να δουλέψει αποτελεσματικά το φάρμακο κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Σε κάποιες κολπίτιδες μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και ο σύντροφός μας. Κατά τη θεραπεία δεν έχουμε σεξουαλικές επαφές και όταν αυτή τελειώσει συνιστάται η επαφή με προφυλακτικό για τουλάχιστον 2 μήνες, ώστε να μην γίνει επιμόλυνση μεταξύ των συντρόφων. Έπειτα, μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών θα πρέπει να κάνουμε επανάληψη του παπ τεστ για να δούμε αν έχουμε απαλλαγεί από τα μικρόβια ή αν προτιμά ο γιατρός μας μία ακόμα καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος.

Τον επόμενο μήνα θα αναφερθούμε στην τραχηλίτιδα

Ευχαριστώ. Μετά τιμής, Αποστολοπούλου Α Μ Μαία ΚΥΑ

Διαβάστε επίσης

Συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, υγιεινή και φροντίδα της γεννητικής περιοχής

Σχετικά