Όλη η Ελλάδα μια φωνή για τα Τέμπη: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους όλης της χώρας ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα ενώ πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες σε πολλές πόλεις, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, φορείς και οργανώσεις κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας να μη συγκαλυφθεί η σιδηροδρομική τραγωδία αλλά και να βελτιωθεί η συνολική κατάσταση στους σιδηρόδρομους και τις μεταφορές. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα με ρίψη μολότοφ από διαδηλωτές και χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές και 7 συλλήψεις.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, είναι μερικά από τα σημεία που τα συλλαλητήρια είναι ή ήταν σε εξέλιξη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα συνθήματα του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων, να συγκινούν.

Πλημμυρισμένο ήταν από κόσμο το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν να διαδηλώσουν. Από το μεσημέρι ο κόσμος βρέθηκε εκεί, κρατώντας πανό που γράφουν «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω» και διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Μαζικές κινητοποιήσεις και συνθήματα οργής σε συλλαλητήρια για τα Τέμπη
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην απεργία συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (EKA), οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς (Hellenic Train, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), στα πλοία, δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί και υγειονομικοί.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ για τον ηλεκτρικό και το τραμ κινούνται από τις 11 έως τις 5. Η γραμμή 2 και 3 του Μετρό θα κινηθούν από τις 12 έως τις 4. Χειρόφρενο έχουν σηκώσει και οι συρμοί της Hellenic Train και του προαστιακού, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.

Μαζικές κινητοποιήσεις και συνθήματα οργής σε συλλαλητήρια για τα Τέμπη
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κόσμος δεν σταματούσε να καταφθάνει, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, αφού πρώτα τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη.

Εκτιμάται ότι οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τις 10.000 στο Σύνταγμα και 30.000 Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 15 προληπτικές προσαγωγές.

Δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική η απεργιακή συγκέντρωση και στην Θεσσαλονίκη από μέλη της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και φεμινιστικές οργανώσεις.

Μαζικές κινητοποιήσεις και συνθήματα οργής σε συλλαλητήρια για τα Τέμπη
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον άξονα της Αριστοτέλους από το άγαλμα Βενιζέλου έως και κάτω το πέταλο, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κινητοποιήσεις και στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη η απεργιακή κινητοποίηση και στην Πάτρα όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν, κατεβαίνοντας στους δρόμους, να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας.

10.000 άτομα στην Λάρισα

Τεράστια ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρισα, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή 10.000 ατόμων.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στην συγκέντρωση, είναι: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

Μαζικές κινητοποιήσεις και συνθήματα οργής σε συλλαλητήρια για τα Τέμπη
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Η αστυνομία, προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή, που θα πραγματοποιήσουν συνδικάτα και εργατικά κέντρα.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.

Σχετικά