Αλέξης Τσίπρας: Η συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο MEGA

Για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Το in κατέγραψε τα κρίσιμα σημεία στις απόψεις του.

Στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών και την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Τα κρίσιμα σημεία

20:51 «Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αφουγκραστούμε το αίτημα της κοινωνίας για δικαίωση και δικαιοσύνη» λέει ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στο MEGA ο Αλέξης Τσίπρας.

20:50 Σε ερώτηση για το αν το ενδεχόμενο συνεργασίας την επόμενη των εκλογών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά».

20:48 Σε ερώτηση για τον Πάυλο Πολάκη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο δεν αποφασίζει μόνο ο αρχηγός. «Εγώ παρέπεμψα τον κ. Πολάκη στο αρμόδιο όργανο του κόμματος» είπε, ωστόσο εξήγησε πως -λόγω της τραγωδίας- αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή.

20:44 Στην ερώτηση τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές για να πάρει τη νίκη.

«Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το αν ο Τσίπρας θα δικαιωθεί. Αυτό που μετράει είναι το αν η χώρα θα πάει μπροστά» λέει και στη συνέχεια αναφέρεται στις εκλογές με την απλή αναλογική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η παντοδύναμες κυβερνήσεις που δεν είχαν κανέναν έλεγχο» συμπληρώνει.

20:43 «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εκλογές είναι πολύ ρεαλιστικός» λέει σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας.

20:40 Στην ερώτηση γιατί ενώ τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πέφτουν, μετά τα Τέμπη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνουν ο κ. Τσίπρας ξεκινά την απαντήσή του λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές».

Στη συνέχεια εξηγεί πως έχουμε ένα νέο φαινόμενο στη χώρα: Τον ξεσηκωμό των ανθρώπων που είναι έως 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν τις εποχές των Μνημονίων. «Θα δούμε πως θα κινηθεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών» λέει χαρακτηριστικά.

20:37 Αναφορικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην τραγωδία του Ματιού, Νίκο Τόσκα, είπε πως διαχειρίστηκε την τραγωδία και στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Μεταφορών στην τραγωδία των Τεμπών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετά το δυστύχημα παραιτήθηκε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

20:33 Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα σχετικά με ανακρίβειες ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του, όπως για παράδειγμα γιατί στο Μάτι ο κ. Τσίπρας (τότε πρωθυπουργός) μιλούσε για διαχρονικές ευθύνες και γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός δεν είχε παραιτηθεί και στη συνέχεια βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως στην περίπτωση του Ματιού είχαμε μια φυσική καταστροφή, η οποία διογκώθηκε λόγω του προβληματικού κράτους, ενώ στην περίπτωση των Τεμπών μιλάμε για μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί και όλα όσα συνέβησαν, συνέβησαν λόγω των παθογενειών του ελληνικού κράτους.

20:30 Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο γιος του κ. Ντογιάκου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Αχ. Καραμανλή, του υπουργού Μεταφορών την μέρα της τραγωδίας στα Τέμπη, για να καταλήξει πως «αν εγώ ήμουν ο κ. Ντογιάκος θα είχα παραιτηθεί».

20:28 Ερωτηθείς για την δικαστική διερεύνηση όσων συνέβησαν στην τραγωδία των Τεμπών και σχετικά με το αν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ντογιάκο ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως «στον κ. Ντογιάκο είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Με το θέμα των υποκλοπών είχα πάει στο γραφείο του και τότε και με είχε διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να φανεί η αλήθεια. Ωστόσο έκανε ότι μπορούσε για να μην φανεί η αλήθεια».

20:24 Ο κ. Μητσοτάκης μιλά συχνά για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Τη μέρα του δυστυχήματος τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας (Κυριάκος Μητσοτάκης), όσο και ο υπουργός Μεταφορών (Κώστας Αχ. Καραμανλής) αποτελούσαν εκπρόσωπους οικογενειών που παλιού προβληματικούς κράτους, λέει ο κ. Τσίπρας.

20:23 Αναφορικά με τον μοιραίο σταθμάρχη ο κ. Τσίπρας λέει ότι η μετάταξή του σε αυτή τη θέση δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, ενώ αποφεύγει να πάρει θέση για το αν έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση με «βύσμα».

«Ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν άπειρος και η μετάταξή του ήταν παράνομη» είπε χαρακτηριστικά.

20:21 «Εγώ αυτό που λέω είναι ότι θα διαπραγματευτούμε με την ιταλική εταιρεία να υλοποιήσει τα 800 εκατομμύρια Ευρώ σε επενδύσεις» είπα αναφορικά με το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κληθεί να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία.

20:14 Το 2018 είχε υλοποιηθεί το 60% των έργων τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ λέει ο κ. Τσίπρας, ενώ εξηγεί ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει 72% του έργου, ενώ συμπληρώνει ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν τα έργα έως το 77%.

«Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια;» αναρωτιέται ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοινώνει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα, τα οποία θα δώσει στη δημοσιότητα, τα οποία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του.

20:11 «Έχουμε έναν σιδηρόδρομο που θα έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα» λέει ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια αναφέρεται σε όλα τα συστήματα και υπηρεσίες του ΟΣΕ, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν, όμως έχουν δεν λειτουργούν και οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

«Από το 2019 δεν έχουμε ‘Πύργο Ελέγχου’ στα τρένα» λέει και εξηγεί πως θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

20:09 «Εμείς κυβερνήσαμε 4 χρόνια από τα 49 της μεταπολίτευσης,. Δεν φτιάξαμε εμείς αυτό το προβληματικό και ρουσφετολογικό κράτος, εμείς όμως θα το διορθώσουμε» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο.

20:05 Η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα ξεκινάει από την τραγωδία των Τεμπών και το κατά πόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη για το δυστύχημα. «Τόσο καιρό επέλεξα να μην μιλήσω, γιατί εκείνες τις ώρες δεν μπορούσαμε να μιλάμε για ευθύνες. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει οι πολιτικοί να σιωπούν».

«Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Σε κρίσιμες στιγμές ανέλαβα την ευθύνη και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σε καταστροφές μεγάλες έχω αναλάβει την ευθύνη» είπε αρχικά.

«Εδώ έχουμε μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί, για περισσότερα από 12 λεπτά δυο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή» εξηγεί ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά