Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, αφού προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το CNN, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στη συνέχεια, ένας από τους πίδακες κατέστρεψε την προπέλα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του drone, είπε ο αξιωματούχος. Η ζημιά στην προπέλα ανάγκασε τις ΗΠΑ να καταρρίψουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση κατηγορώντας το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο».

«Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, προκαλώντας τις αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας πέραν του ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», δήλωσε στη δήλωση ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ James B.Hecker, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αφρική.

Σχετικά