Άγιος Δημήτριος: Σε απολογία το δημοτικό συμβούλιο για παράνομη πρόσληψη 34 υπαλλήλων. Με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος

Σε απολογία καλεί ο Μάκης Βορίδης το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Δημητρίου. Ο λόγος που αναμένεται να συμβεί αυτό, είναι πως στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για παράνομη μονιμοποίηση 34 υπαλλήλων στο δήμο.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και καλεί σε απολογία σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, αφού αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Τι ψηφίστηκε

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ψηφίσει τον Οκτώβριο του 2022 ομόφωνα να μην ασκήσουν έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων.

Κάτι που παραβιάζει τη διάταξη Βορίδη, σύμφωνα Όμως αυτό παραβιάζει την διάταξη Βορίδη, που επιβάλλει ο Δήμος ως φορέας γενικής κυβέρνησης να ασκεί έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους Δήμους, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν εξασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό για την στελέχωση των Δήμων.

Όλοι σε απολογία

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος καλεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου σε απολογία με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο.

Αυτό που επισημαίνεται είναι πως μπορεί η απόφαση του δήμου να ήταν φιλεργατική, ωστόσο,

Αυτό που κρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ότι ενώ είχε εκδώσει ακυρωτική απόφαση επί της προγενέστερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Δημητρίου και το υποχρέωνε να προχωρήσει σε άσκηση έφεσης επί των δυο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δεν «συμμορφώθηκε»! Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να ήταν ιδιαιτέρως φιλεργατική, καθώς που δικαίωσαν τους 34 εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας COVID – 19, αλλά παραβίαζε την νομοθεσία περί εξάντλησης των ένδικων μέσων.

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης διοίκησης

Η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να πράξει ανεξέλεγκτα και να αδιαφορήσει για την απόφαση του Βορίδη και να πράξει, σύμφωνα με την Αποεντρωμένη

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής «η πράξη του δημοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, κατά παράβαση του άρθρο 72 του νόμου 3852/2010 και του άρθρο 37 του νόμου 4915/2022 επέλεξε να μην ασκήσει ένδικα μέσα, δηλαδή η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών».

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απευθύνεται σε κάθε δημοτικό σύμβουλο και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και υπερψήφισαν μεταξύ άλλων τη ‘συμμόρφωση’ του Δήμου στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφάσισαν τη μη άσκηση εφέσεως κατά αυτόν από το Δήμο, παραβιάζουν εν γνώση τους τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4915/2022».

«Οι ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις συνιστούν το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ως αθέτηση νομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, δεδομένου ότι υπό την ιδιότητα ως δημοτικού συμβούλου και ακολούθως του εκπροσώπου του Δήμου δεν ασκήσατε, με δόλο, τα καθήκοντά σας και δεν τηρήσατε την αρχή νομιμότητας», αναφέρεται στο έγγραφο του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που απευθύνεται σε καθέναν από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αγ. Δημητρίου ξεχωριστά καλώντας τους σε απολογία!

Σε αναγκαστική απολογία

Μετά τα παραπάνω, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου καλούνται ν’ απολογηθούν και μάλιστα σε διάστημα 20 ημερών. Και μάλιστα ύστερα από τη χρονική στιγμή που επιδόθηκε η απόφαση και μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται: «σε εγγραφή απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου για τις πράξεις και παραλείψεις όσων αναλύονται ανωτέρω». Τέλος, στο ίδιο έγγραφο της απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι «εφ’ όσον η προθεσμία των 20 ημερών παρέλθει άπρακτη οι δημοτικοί σύμβουλοι Θα κριθούν ως ‘αναπολόγητοι’ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προβεί στις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

brahaminews.gr

Σχετικά