Λύσεις για αναδασμούς, ΕΛΓΑ, νέους αγρότες και net metering ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς

Ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς συμμετείχε, την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στην σύσκεψη που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου και συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς.

Ο Σύλλογος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, παρουσίασε «για άλλη μια φορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της Βοιωτίας τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κωπαϊδικου πεδίου, τα οποία χρίζουν ταχείας αντιμετώπισης, το θέμα της άμεσης υλοποίησης αναδασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και άλλων που απαιτούνται.

Επίσης, αναφέρθηκε στα ενεργειακά προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, αλλά και στα net metering που δεν μπορούν να λάβουν όρους σύνδεσης από το 2018, λόγω κατάληψης των δικτύων, καθώς και στο μεγάλο θέμα των απαλλοτριώσεων γης από ιδιωτικές εταιρίες για εγκατάσταση φ/β συστημάτων.»

Ακόμη, ο Α.Σ.Λ. έκανε αναφορά «στην επιδότηση του βαμβακιού που είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, λόγω του ότι το προϊόν εν τέλη πουλήθηκε κάτω του κόστους παραγωγής, ωστόσο δεν έλαβε κάποια σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέθηκε το θέμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τον οποίο ο αγροτικός κόσμος καταβάλει υπέρογκα ποσά, χωρίς να επιστρέφονται ανάλογα στις περιπτώσεις καταστροφών, το αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο και είναι στα χρόνια αιτήματα των αγροτών, το υψηλό ενεργειακό κόστος παραγωγής, καθώς το θέμα επιδότησης των ζωοτροφών ώστε να στηριχτεί ο κτηνοτροφικός τομέας.

Τέλος, ανάφερε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα σε νέους αγρότες να καλλιεργήσουν την ύπαιθρο, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών στην Ελλάδα είναι τα 55 έτη, και απ’ ότι φαίνεται σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν αγρότες να καλλιεργούν την γη».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ άμεσα και επόμενη συνάντηση με τον αγροτικό κόσμο της Βοιωτίας.

«Ωστόσο βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, και μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. πρωθυπουργό οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάϊο. Πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα έχουμε και την διάλυση της Βουλής.» σημείωσε ο Α.Σ.Λ. ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του.

agro24.gr/

Σχετικά