Άρειος Πάγος: Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, «ναι» στον Κανελλόπουλο

Πήρε το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα Κανελλόπουλου, ενώ αποκλείστηκε από τις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη

Εκτός εκλογικής διαδικασίας το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 9 προς 1, όπως ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο, που διενήργησε έλεγχο νομιμότητας για τη συμμετοχή των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη, πέρασε τον «πήχη» του Αρείου Πάγου και συμμετέχει κανονικά στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ», υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Όπως έγινε γνωστό, μόνο ένα μέλος του Δικαστηρίου, ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης μειοψήφισε, τασσόμενος υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου, ο οποίος απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στον δικαστικό σχηματισμό που έκρινε τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων για τις προσεχείς εκλογές, προήδρευσε η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου και μετείχαν, με βάση τον πρόσφατο νόμο, όλα τα μέλη του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

«Πέρασε» το κόμμα Κανελλόπουλου

Το κόμμα «ΕΑΝ», που έχει ιδρύσει ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας.

Το σκεπτικό των δικαστών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ως προς το σκεπτικό των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου, το κόμμα Κασιδιάρη θεωρήθηκε ως «συνέχεια» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, στο σκεπτικό των δικαστών επισημαίνεται ότι εντοπίζονται άτομα, που ήταν στην Χρυσή Αυγή, να συμμετέχουν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος «Έλληνες».

Τι δήλωσε ο Κασιδιάρης

Ο φυλακισμένος πρώην χρυσαυγίτης και ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης έκανε μια πρώτη δήλωση για την απόφαση του Αρείου Πάγου, προειδοποιώντας ότι αύριο, Τετάρτη, θα προβεί σε… επίσημες ανακοινώσεις, ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο για «εκτροπή».

Όπως ισχυρίζεται: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.

»Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

»Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν από το κόμμα «’Ελληνες».

ΠΑΣΟΚ: «Αν υπήρχε ενιαίο υπόμνημα, ίσως να είχε απαγορευτεί και το ΕΑΝ»

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που ήταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ήταν παράλληλα και το μοναδικό που έθετε στην κρίση του δικαστηρίου «τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ» του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης».

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως «οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα ‘Έλληνες’ όσο και το κόμμα ‘ΕΑΝ’, όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος ‘ΕΑΝ’ να ήταν πολύ πιο ισχυρή».

Και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος ‘ΕΑΝ’, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα».

Μένουν εκτός εκλογών 14 υποψηφιότητες

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση που απαγγέλθηκε από τον Άρειο Πάγο, εκτός εκλογικής μάχης τέθηκαν 14 υποψηφιότητες από τις 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Ειδικότερα, εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Σχετικά