Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών για Σκέρτσο: «Καμία μετακίνηση στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών»

«Θύελλα» έχει προκαλέσει η δήλωση του Άκη Σκέρτσου για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Καμία μετακίνηση στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να γίνει δεκτή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945. Αφορμή στάθηκε μία δήλωση που προκάλεσε μείζον πολιτικό θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δήλωσε ουσιαστικά παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Μια θέση με την οποία αναθεωρείται ριζικά η κοινή εθνική γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Αναλυτικά η απάντηση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών:

«Με αφορμή τη συζήτηση που ανέκυψε σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών το σύνολο των μελών του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι καμία απολύτως μετακίνηση απ’ τις διακηρυγμένες θέσεις και διεκδικήσεις μας δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Οι γερμανικές οφειλές, στο σύνολο τους, παραμένουν απαράγραπτες, εκκρεμείς και νομικά ενεργές. Και αυτό αφορά τόσο στο Κατοχικό δάνειο όσο και στις αποζημιώσεις για τα θύματα, για την καταστροφή περιουσιών και παραγωγικών δομών αλλά και για τις κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Θα επαναλάβουμε ότι η εκπλήρωση από μέρους της Γερμανίας του χρέους της προς τον ελληνικό λαό είναι ζήτημα Δικαιοσύνης και Ιστορίας αλλά και ζήτημα αποκατάστασης των συνεπειών που προκλήθηκαν απ’ τα εγκλήματα της κατοχικής περιόδου.

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», έως την τελική δικαίωση, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να σταματήσει τον αγώνα της διεκδίκησης για όλες τις πτυχές των γερμανικών οφειλών.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στις 13 Ιουνίου, θα μετάσχει ως βασικός ομιλητής στο Συνέδριο που οργανώνει στην Αθήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με τη συνεργασία Ελλάδας και Πολωνίας, στο πλαίσιο του διεθνούς διαλόγου για τις γερμανικές οφειλές.»

Σχετικά