Μητσοτάκης: «Καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» – Τι είπε για τις εκλογές στην Τουρκία

Τι είπε για υποκλοπές, την οικονομία αλλά και τις εκλογές στην Τουρκία.

Καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ενόψει των εκλογών. Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών εκλογών είπε ότι δεν κάνει καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία.
Για τη διερευνητική εντολή

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια, τονίζοντας ότι αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχει αμφιβολία ποιος θα είναι ο νικητής. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα και αυτό αποτελεί μια μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού όπως θα εκφραστεί στην κάλπη. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια που θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο ενώ πρέπει να πατήσουμε το γκάζι, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.

Για τις υποκλοπές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη καθώς όπως είπε:  Ο ΓΓ παραιτήθηκε , τηρήθηκαν στο ακέραιο όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θωρακίστηκε η ΕΥΠ. Η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση και θα κρίνει για τις ευθύνες. Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας. Στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τα σύνορα μας είναι κρίσιμη και πρέπει να παρέχει τις πληροφορίες για την ασφάλεια της χώρας.

Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Σε ερώτηση γιατί ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, και εάν υπονοεί ότι υπάρχει κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ και εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας, ή είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται υπό οποιαδήποτε συνθήκη να κοιτάξει προς Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας, και είπε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή της ηγεσίας και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με πολλούς ανθρώπους από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού και θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για μένα και το έργο της ΝΔ».

«Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή, και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό. Ζήτησα μια φορά στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά. Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου. Ήταν μια στρατηγική από την πρώτη στιγμή του κ. Ανδρουλάκη και όταν λέει ότι «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης», λέει ουσιαστικά όχι σε Μητσοτάκη γιατί θα βγούμε πρώτοι».

Για τρίτες εκλογές

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημερινό άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Αυγή και τόνισε πως δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. «Μία κυβέρνηση ηττημένων μπορεί να προκύψει, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, για αυτό και μία ισχυρή ΝΔ θα αποκλείσει τέτοια σενάρια, αλλά και δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα».

Για την ακρίβεια και το market pass

Ερωτηθείς για το θέμα ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια πράγματι ταλαιπωρεί τον κόσμο αν και είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της έκρηξης τιμών στην ενέργεια. Ο πληθωρισμός -είπε ο κ. Μητσοτάκης- αποκλιμακώνεται και είναι από του πιο χαμηλούς στην Ευρώπη, ενώ βραχυπρόθεσμα έχουν ληφθεί μέτρα όπως το market pass που δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα, αλλά δίνει προσωρινή στήριξη και συζητάμε την επέκταση του, αφού είναι μια βοήθεια.

«Η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών. Επιμένω στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουν φόρους. Η πιο σημαντική μας δέσμευση αφορά την αύξηση των μισθών, αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας» είπε προσθέτοντας ότι λέει στους επιχειρηματίες που όταν παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε».

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε τον κόσμο, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Προσωρινά ήταν όλα αυτά, αλλά το μόνιμο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη μείωση του ΦΠΑ

«Ζητώ ισχυρή εντολή, από την πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Έχουμε αποδείξει πως ισχυρή εντολή στη ΝΔ σημαίνει μία κυβέρνηση όπου θα συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας. Θα τρέξω πιο γρήγορα σε αυτήν την τετραετία και εάν κάτι μάθαμε είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις εστίες του αναχρονισμού, δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την επόμενη τετραετία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «στο δεύτερο μισό της τετραετίας βεβαίως και θέλω να αρχίσω να εξετάζω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση τώρα του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να ευνοήσει τους μεσάζοντες ας μειώσει τώρα το ΦΠΑ».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και για τα μέτρα στήριξης των μητέρων απάντησε: «Όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε κάποια ανεξάρτητη αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Εξακολουθώ να ζητώ έστω και ενόψει των δεύτερων εκλογών να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί γνωρίζει ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρόταση και αναμένω απάντηση αντί για σιωπή. Μεγάλη δυσκολία έχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τη «μπάνκα» στον αέρα, ας το στείλει σε κάποιο από τους οίκους αξιολόγησης».

Ο πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν προβληματίζεται από τις θέσεις όσων λένε ότι αξιοποιεί ακροδεξιά στελέχη απάντησε: «Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».

Για τις εκλογές στην Τουρκία

Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών εκλογών είπε ότι δεν κάνει καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. «Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της «γαλάζιας πατρίδας» θα υπάρχουν δυσκολίες. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας. Μία βασική διαφορά μας χωρίζει, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θα καλέσω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί και θα επιδιώξω και μία συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Μακάρι να βρεθεί ένα πρόσφορο έδαφος για οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Για τη σύλληψη Μπελέρη

Ερωτηθείς, δε, για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη τη χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη και προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εφ’ όσον συνεχισθεί αυτή η στάση από τα Τίρανα: «Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «έχω εκφράσει τη θέση της κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού».

Σχετικά