Γιώργος Μουλκιώτης: “Εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του δημογραφικού”

Στην Ελλάδα, ο φαύλος κύκλος της υπογεννητικότητας λόγω έλλειψης προοπτικών και ευκαιριών είναι πρωτοφανής και τα αρνητικά του αποτελέσματα δεδομένα:

  • Σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας είναι σήμερα άνω των 65 ετών.
  • Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, με το άνοιγμα της ψαλίδας να διευρύνεται συνεχώς. Μόνο το 2021, καταγράφηκαν 85.346 γεννήσεις και 1.430.919 θάνατοι. 
  • O δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1.34 (παιδιά/γυναίκα) τη στιγμή που για την αναπλήρωση και μόνο του πληθυσμού θα έπρεπε να βρίσκεται στο 2.

Και παρόλο που το δημογραφικό ζήτημα, κατά καιρούς, προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις και αποσπασματικά μέτρα, τελικά δεν αντιμετωπίζεται ολιστικά και αποτελεσματικά. 

Αγνοούμε ότι η νέα δημογραφική πραγματικότητα, απαιτεί τόσο άμεσα μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης, όσο και πολιτικές για τη βελτίωσή της, μέσα στην επόμενη 20ετία. 

Παραβλέπουμε  ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος –πάντα στο πλαίσιο των περιορισμών που ορίζει το υπάρχον αναπαραγωγικό δυναμικό– απαιτούνται υποδομές και δραστικές αλλαγές. 

Αλλαγές συγκεκριμένες, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και χρόνια, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγνοεί:

  • Δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών ,με κατασκευή νέων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες παλαιών για ανακαινίσεις. Αυτές θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια, σε νέους.
  • Προσλήψεις 50.000 νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, με πρόγραμμα 4ετουs επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Φορολογικά κίνητρα σε νέους που ξεκινούν επιχειρηματική η επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών ή κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.
  • Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, ως την ηλικία των 3 ετών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Αν δεν αντιληφθούμε, ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η αντιμετώπιση του δημογραφικού, με την Νέα Γενιά στο προσκήνιο, τότε η ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού αδιεξόδου, δεν πρόκειται να εξουδετερωθεί. 

Σχετικά