Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης σε Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Ο ορισμός της ακυβερνησίας για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους

Απάντηση στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού για διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών μετά τις εκλογές 2023, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση απελπισμένων» και διαμήνυσε τονίζοντας πως η πρόταση αυτή συνιστά τον «ορισμό της ακυβερνησίας μόνο και μόνο για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους»
Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης σε Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Ο ορισμός της ακυβερνησίας

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά, κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου, έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων, θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμένων. Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή, θα ήταν κάτι τελείως πρωτάκουστο για τα ελληνικά χρονικά, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών. Αναρωτιέμαι εάν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβει και στη δικαιοσύνη. Γιατί η δικαιοσύνη διερευνά το σκάνδαλο. Όποιος θέλει μπορεί να συγκροτήσει και στην επόμενη Βουλή εξεταστική επιτροπή».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ο κ.Τσίπρας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει. Αρκεί να έχει την πλειοψηφία για να το κάνει αυτό που θέλει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Ένα υποθετικό σενάριο: Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές. Δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα μπορεί να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία. Ο ορισμός της ακυβερνησίας μόνο και μόνο για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Για να βάλουν κάποιους φυλακή; (…) Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Και ο κ. Ανδρουλάκης καλά θα κάνει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Για τα σενάρια αυτά έχω μιλήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Δεν γίνεται να παραβιαστεί η θέληση του ελληνικού λαού. Το πρώτο κόμμα εκ των πραγμάτων θα σχηματίσει κυβέρνηση. Κοιτάω τους πολίτες στα μάτια. Ένας τρόπος υπάρχει για να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής. Είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία, στην κάλπη της Κυριακής».

«Εδώ και 7 χρόνια, από το 2016, ο κ. Τσίπρας και το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ με έχουν στοχοποιήσει εμένα και την οικογένειά μου. Τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με αφήνουν ανεπηρέαστο. (…) Εμείς δεν βγάλαμε κανένα αρνητικό σποτ. Μιλώ για το πρόγραμμά μας την επόμενη 4ετία. Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη μαύρη προπαγάνδα», είπε επίσης.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορώ να κάνω τοποθέτηση για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προβάδισμα. Είμαι ο πρώτος που θα τείνει χείρα φιλία στην Τουρκία για να συζητήσουμε τη μια και μόνη διαφορά μας, αυτή των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης δήλωσε πως «για Πρέσπες του Αιγαίου θα πρέπει να μιλήσουν άλλοι».

Και πρόσθεσε: «Εγώ διαχειρίστηκα αποτελεσματικά μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία και σε περίπτωση που επιστρέψει σε λογική αναθεωρητισμού. Οι εκλογές έχουν και γεωπολιτική διάσταση. Χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στην πατρίδα μας». 

Σχετικά