Οι 30 δύσκολες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες: Το νέο αφήγημα και τα στοιχήματα Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για μια ακόμη φορά ακέραια την ευθύνη για την ήττα, επιχείρησε να ξεδιπλώσει το νέο αφήγημα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών ενώ δεν δίστασε να επισημάνει ότι το κόμμα δεν κατεβαίνει στις νέες κάλπες για να χάσει αλλά για να κερδίσει

Ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής αλλά και τα πρώτα δείγματα για το πως θα κινηθεί στις 30 ημέρες που απομένουν μέχρι τη νέα εκλογική μάχη είχε η χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για μια ακόμη φορά ακέραια την ευθύνη για την ήττα, επιχείρησε να ξεδιπλώσει το νέο αφήγημα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών ενώ δεν δίστασε να επισημάνει ότι το κόμμα δεν κατεβαίνει στις νέες κάλπες για να χάσει αλλά για να κερδίσει.

«Στον αγώνα της 25ης Ιουνίου, σας καλώ να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, αλλά για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Για να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού παραδέχθηκε μία σειρά από στρατηγικά λάθη που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας και αντεπίθεση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.


Τα λάθη που οδήγησαν στην οδυνηρή ήττα

Μετά το αρχικό σοκ του εκλογικού αποτελέσματος, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν με ψυχραιμία να αναλύουν τα αίτια της ήττας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε χθες στην ομιλία του στους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 20% από 31% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Παραδέχθηκε ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου όπως είπε, με αποτέλεσμα να μην συζήταγε για τα σημερινά προβλήματα – κράτος λάφυρο, υποκλοπές, υγεία, παιδεία.

Η δεύτερη αιτία, όπως είπε,  ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής, που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορούσε να περπατήσει: η στρατηγική της απλής αναλογικής και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και »ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική».

Και αυτό – όπως είπε – βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δικής της ατζέντα. Μάλιστα δεν δίστασε να αφήσει και πάλι αιχμές στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η« διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Στην τρίτη αιτία της ήττας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την εικόνα του κόμματος. Τα λάθη που έγιναν αλλά και το τι πρέπει να αλλάξει.

Μίλησε για την εικόνα του κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα συνέβησαν τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη.

Όπως είπε, δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Μίλησε για «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.

Κι αυτό βάζει μπροστά σε όλους μας ένα πολύ κρίσιμο και επείγον ζήτημα».

Τα επόμενα βήματα και τα «αγκάθια»

Στον ΣΥΡΙΖΑ πρωταρχικός στόχος είναι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν στον κόσμο και κυρίως στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος τη νέα στρατηγική για τις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Θέλουν επίσης να διαφυλάξουν ότι το κόμμα θα πορευτεί με ενότητα, μακριά από κάθε είδους εσωστρέφεια και εσωκομματικά «πυρά» για τα αίτια της ήττας.

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης.

Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από όλους να οργανώσουν από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία τους στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.
Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας».

Σχετικά