Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Άρση ασυλίας για την Μαρία Σπυράκη

Με πλειοψηφία αποφασίστηκε σήμερα η άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s office) -με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022- είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη λόγω εν εξελίξει έρευνας για γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Υπήρξαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες η κ. Σπυράκη φέρεται να γνωρίζει:

-Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του
-Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο βοηθό, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για τον δεύτερο βοηθό.

Στη συνέχεια, η Σπυράκη εξόφλησε στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία στην επιτροπή JURI αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη με μικρή πλειοψηφία. Από τα 16 παρόντα μέλη, 9 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), 6 ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) και 2 απείχαν (ID).

Σχετικά