Τι δείχνουν τα γκάλοπ και οι παγίδες για Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Ο Τσίπρας επιχειρεί ένα restart – όπως λένε στο χωριό μου – προκειμένου να βρει το πάτημα για τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια προσπάθεια να χωρέσει στην Εκλογική Επιτροπή όλο το φάσμα του κόμματος, αλλά να δούμε αν τα πολλά νέα πρόσωπα μπορεί να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι του έλειψε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.

Για παράδειγμα:

● Πόσα και ποια από αυτά τα νέα πρόσωπα μπορούν να προσφέρουν νέες ιδέες σε ένα χρονικό πλαίσιο τόσο πολύ στενό;
● Πάνω από το 3% των ψηφοφόρων έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στη Ν.Δ. όταν υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε την εξουσία. Τώρα, χωρίς αφήγημα εξουσίας, πώς θα τους πείσει να επιστρέψουν;
● Επειδή υπάρχει ένα κακό κλίμα μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα αντιπολιτευόμενα στελέχη και αυτοί που κόπηκαν από την Εκλογική Επιτροπή θα τρέξουν για να μαζέψουν τις απώλειες; Ίσως μόνο αυτοί που είναι στο όριο εκλογής και έχουν ισχυρό προσωπικό κίνητρο να είναι παρόντες και την επόμενη μέρα.
● Στα ΜΜΕ είναι προγραμματισμένο να έχουν παρουσία όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Πόσους από αυτούς θα δούμε όντως στην πρώτη γραμμή;

Ο Ανδρουλάκης επίσης έχει τα δικά του ζόρια.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κερδισμένο, αλλά κι αυτό έχασε ψήφους προς τη Ν.Δ. και η απορία είναι: Όταν φεύγεις από ένα κόμμα που έχει φιλοδοξίες για επαναφορά σε ένα ισχυρότερο στάτους, γιατί να επιστρέψεις όταν αυτό βρίσκεται στο 11,5%;

● Αυτοί που έφυγαν για τη Ν.Δ. έφυγαν επειδή τους τράβηξε το αφήγημα του Μητσοτάκη για αυτοδυναμία και σταθερότητα, που είναι το δικό του δίλημμα των δεύτερων εκλογών.
Δεν βλέπω κανένα λόγο να αναιρέσουν την επιλογή τους. Ίσα – ίσα που ο κίνδυνος να χαθεί η αυτοδυναμία θα μπορούσε να στείλει κι άλλους στην κάλπη της Ν.Δ.
● Ύστερα από την παραδοχή πρωτιάς του Μητσοτάκη, φαίνεται ότι ο Ανδρουλάκης προτιμά την αυτοδυναμία της Ν.Δ. για να μην αναγκαστεί ο ίδιος να μπει σε κυβέρνηση. Γιατί λοιπόν να πείσει ότι αυτός αποτελεί την πρώτη επιλογή ψήφου;
● Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό ότι θέλει να του πάρει κι άλλους ψηφοφόρους. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Με ποιο επιχείρημα; Ότι θα είναι καλύτερη αντιπολίτευση; Εδώ μια υπόθεση υποκλοπών είχε με θύμα τον ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ του πήρε την μπουκιά από το στόμα. Πολύ δύσκολα λοιπόν μπορεί να πείσει κάποιον ο οποίος βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες δείχνουν στασιμότητα των ποσοστών όλων των κομμάτων. Μέχρι στιγμής δηλαδή, ό,τι πήρανε στις εκλογές της προ περασμένης Κυριακής «παίρνουν» και σήμερα.

Αλλά είπαμε, αυτά στις δημοσκοπήσεις γιατί η κάλπη από ό,τι διαπιστώσαμε, άλλα έχει κατά νου.

Σχετικά