ΟΗΕ: 15,3 εκατομμύρια Σύριοι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι για πρώτη φορά στον 12χρονο πόλεμο στη Συρία, οι άνθρωποι σε κάθε περιοχή βιώνουν κάποιου βαθμού «ανθρωπιστικό άγχος» και 15,3 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν το 70% του πληθυσμού- χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Η έκκληση του ΟΗΕ για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία χρηματοδοτείται λιγότερο από 10%, και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς πρόσθετα κονδύλια, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τρόφιμα ή χρηματική βοήθεια από τον Ιούλιο.

Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων στο Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Edem Wosurno, μίλησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, η οποία επιδεινώθηκε από τον σεισμό του Φεβρουαρίου στη βορειοδυτική περιοχή που ελέγχεται από την ένοπλη αντιπολίτευση.

Είπε ότι ο συριακός λαός «εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς οι βασικές υπηρεσίες και οι ζωτικές υποδομές βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης».

Και προέτρεψε γενναιόδωρες δεσμεύσεις και ταχεία αποδέσμευση κεφαλαίων σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες στις 14-15 Ιουνίου. Λεγόντας : «Οι Σύροι χρειάζονται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 12 χρόνια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η ανάγκη για συνεχή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία έγινε πιο σημαντική μετά τον σεισμό. Και ζήτησε παράταση της εντολής του ΟΗΕ για περίοδο 12 μηνών μετά τη λήξη της τον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι η βοήθεια είναι «απαραίτητη» και «θέμα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους» στην περιοχή.

Σχετικά