Δίστομο: Παρουσίαση του Άσματος Ηρωικού και Πένθιμου για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας

Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 79 χρόνων από την ημέρα της Σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944, διοργανώνει την παρουσίαση του εμβληματικού έργου του τιμημένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1966) «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», μελοποιημένου από τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή (1945-2023).

Το έργο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 και ώρα 21:00, στο Προαύλιο των Μουσείων στο Δίστομο.

Θα ερμηνεύσουν σημαντικοί ερμηνευτές, οι οποίοι υπήρξαν φίλοι και στενοί συνεργάτες του εκλιπόντος συνθέτη, όπως οι Γρηγόρης Βαλτινός, Μπάμπης Στόκας, Νένα Βενετσάνου, Αρετή Κετιμέ, καθώς και οι Ανδρέας Σμυρνάκης, Βερόνικα Δαβάκη, Γρηγόρης Φρέσκος, Μαρία Στάη και ο σολίστ κλασικής κιθάρας Γιώργος Τοσικιάν. Την επιμέλεια του προγράμματος και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ηλίας Μαλανδρής, ενώ την ενορχήστρωση ο Γιώργος Παγιάτης.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα ακουστούν οι γνωστές και αγαπημένες μπαλάντες του Νότη Μαυρουδή.

Το «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» πρωτοδημοσιεύτηκε το 1945 στο λογοτεχνικό περιοδικό Τετράδιο και το 1962 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Στην πολύστιχη ποιητική σύνθεση ο Οδυσσέας Ελύτης καταθέτει την εμπειρία και τις μνήμες του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, στον οποίο συμμετείχε ο ίδιος ως ανθυπολοχαγός γνωρίζοντας την σκληρότητα και την οδύνη του πολέμου. Με επιρροές από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το δημοτικό τραγούδι ο Ελύτης εξιστορεί τον ηρωικό θάνατο ενός νέου ανθυπολοχαγού, εστιάζοντας στην απώλεια και τον θρήνο του ενός για να αναδείξει τον δραματικό αντίκτυπο του πολέμου στις ζωές των ανθρώπων.

Το 1968 κυκλοφόρησε το ομώνυμο έργο του Νότη Μαυρουδή, το οποίο στηρίζεται στην ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη και περιλαμβάνει τραγούδια, αφηγηματικά και χορωδιακά μέρη. Πρόκειται για μία στιβαρή και σοβαρή σύνθεση που μαζί με το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και τον «Ήλιο τον Πρώτο» του Γιάννη Μαρκόπουλου, αποτελούν την τριλογία της μελοποιημένης ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη με θέμα την τραυματική εμπειρία του πολέμου και της Κατοχής.

Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

Σχετικά