NA ΔΟΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ
ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ
Στηρίζουμε απόλυτα το δίκαιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και του 4ου Νηπιαγωγείου της Θήβας, για την άμεση επίλυση του προβλήματος της στέγασης του 2ου Νηπιαγωγείου.
Oι δύο Σύλλογοι με κοινή τους ανακοίνωση αναδεικνύουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, με βάση την οποία το 2ο Νηπιαγωγείο, που αφορά το μισό πληθυσμό του κέντρου της πόλης, δεν έχει χώρο στέγασης. Αναδεικνύουν ακόμα ότι το εν λόγω Νηπιαγωγείο έχει μετατραπεί σε μονοθέσιο και συστεγάζεται άτυπα (!) με το 4ο Νηπιαγωγείο του Πυριού, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και των δύο.
Το προηγούμενο διάστημα και μόνο μετά από παρέμβαση των δύο Συλλόγων στο Δήμαρχο, στην οποία παρευρέθηκε εκπρόσωπος της παράταξής μας, προέκυψε ότι με βάση το Σχέδιο Πόλης υπάρχει οικόπεδο για την ανέγερση του 2ου Νηπιαγωγείου. Προέκυψε επίσης ότι για να οικοδομηθεί το σχολικό κτήριο, πρέπει να κατεδαφιστεί αυθαίρετο που έχει κτισθεί σε δρόμο που πρέπει να διανοιχθεί.
Μετά τη συνάντηση των Συλλόγων με το Δήμαρχο, εκείνος αναφέρθηκε στο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Απριλίου 2023, λέγοντας ότι έγινε επαφή με την ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές, δηλαδή τη διάδοχο του πρώην ΟΣΚ), η οποία από την πλευρά της δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμη Μελέτη, που χρειάζεται να προσαρμοσθεί στα δεδομένα του υφιστάμενου οικοπέδου.
Κατόπιν ερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το υφιστάμενο αυθαίρετο και το χρονικό ορίζοντα δημοπράτησης της μελέτης, ο Δήμαρχος απάντησε ότι μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμά ότι η μελέτη μπορεί να δημοπρατηθεί, ενώ το αυθαίρετο μπορεί να κατεδαφιστεί άμεσα. Τέλος ανέφερε ότι ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να ενταχθεί η χρηματοδότηση της ανέγερσης του κτηρίου στο νέο ΕΣΠΑ Στερεάς.
Η απαράδεκτη κατάσταση με τα δύο Νηπιαγωγεία είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου σχετικά με τη σχολική στέγη στο Δήμο Θηβαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πόλης δεν έχει εδώ και χρόνια κανένα Νηπιαγωγείο στην περιοχή του, ότι η Δημοτική Ενότητα Πλαταιών και Θίσβης στερούνται Παιδικού Σταθμού, όπως και ότι ολόκληρος ο Δήμος στερείται Βρεφονηπιακού Σταθμού. Από κοντά με αυτά, ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτηρίων, δύο χρόνια μετά την έναρξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που αναστάτωσε όλη την περιοχή.
Την ίδια ώρα, βλέπουμε τα κάθε λογής χρηματοδοτικά εργαλεία των Δήμων και της Περιφέρειας να κατευθύνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία και άλλα έργα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα και τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποδεικνύεται ότι μόνο η συλλογική διεκδίκηση των κοινωνικών φορεών κάθε περιοχής μπορεί να πιέσει τις αρχές ώστε να δρομολογηθούν τα αναγκαία για τους κατοίκους και τα παιδιά τους έργα. Κινήσεις που ξεφεύγουν από τις λογικές του «δεν γίνεται τίποτα» και της ατομικής λύσης, είναι ελπιδοφόρες και πρέπει να πολλαπλασιαστούν.
Από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την όσο πιο άμεση επίλυση τόσο του συγκεκριμένου, όσο και των υπολοίπων τραγικών κι επειγόντων προβλημάτων στέγασης των σχολικών κτηρίων του Δήμου.