Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα, που απειλείται από μαζικό λιμό

Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη πριν την έναρξη του Ραμαζανιού σε μία εβδομάδα, μετά και τη νέα βάρβαρη επίθεση κατά την οποία ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά αμάχων, που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα πολλοί να σκοτωθούν και να τραυματιστούν.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα με το τελευταίο χτύπημα στη Ράφα να προσθέτει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, επτά ανθρώπους στη «μαύρη» λίστα των νεκρών, που επίσημα έχουν ξεπεράσει τους 30.000.

Σύμφωνα με την Unicef, 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην πόλη της Γάζας τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε άλλα νοσοκομεία.

«Οι θάνατοι παιδιών που φοβόμασταν και είναι πιθανό να αυξηθούν ραγδαία» αναφέρει επικεφαλής οργάνωση προειδοποιώντας ότι πολλά ακόμη ανήλικα θα πεθάνουν από αφυδάτωση και υποσιτισμό, εκτός εάν ο πόλεμος τερματιστεί και αρθούν τα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι 2,2 από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.

Έκκληση από την Καμάλα Χάρις

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε χθες να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις εχθροπραξίες με τη Χαμάς.

«Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες, αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η Χάρις, η πρώτη Αμερικανίδα αξιωματούχος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.

Κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, άσκησε την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα». «Ο πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια. Για αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών ρίψεων», πρόσθεσε.

Στο Κάιρο οι διαπραγματευτές 

Σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης προσκείμενο στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, αντιπροσωπείες του Κατάρ και των ΗΠΑ βρίσκονται στο Κάιρο, όπου η Χαμάς αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση η οποία καταρτίστηκε στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ. 

Η ανακωχή θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα σε «24 ως 48 ώρες» αν το Ισραήλ αποδεχθεί «αιτήματα της Χαμάς», είπε χθες ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτά περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή. 

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε (σ.σ. συμφωνία), αλλά ας γίνει σαφές σε όλους τούτο: δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», επανέλαβε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ χθες.

Το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου έχει ορκιστεί να «εξαλείψει» τη Χαμάς, οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση, αφήνει να εννοηθεί πως δεν προτίθεται καν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο, όσο δεν ικανοποιείται η απαίτησή του να του επιδοθεί πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικά