Η Κυβέρνηση της “Αριστείας” πιστή στις επιταγές των κερδοσκοπικών funds ιδρύει μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.»

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, πρόκειται για ένα νομοθέτημα άνευ διαλόγου και διαβούλευσης, μια επί της ουσίας αστραπιαία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως θα καταστήσει την χώρα περιφερειακό κόμβο παιδείας.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «οι πολίτες και ο ακαδημαϊκός κόσμος είναι εκείνοι που θα κρίνουν την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τον πολιτικό σχεδιασμό στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Θα κρίνει και θα αξιολογήσει, όπως έπραξε και με την ανώτατη εκπαίδευση στην χώρα μας, (σύμφωνα με έρευνα της ALCO), όπου τα αποτελέσματα αυτής, φανερώνουν την προτεραιότητα που δίνει η κοινωνία στην περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.»

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, σημαίνει:

  •  αύξηση χρηματοδότησης,
  •  βελτίωση κρίσιμων δεικτών ποιότητας,
  •  στρατηγικός σχεδιασμός,
  • σοβαρός ακαδημαϊκός χάρτης,
  •  κατοχύρωση πραγματικού αυτοδιοίκητου
  •  ισόρροπη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτική δύναμη προόδου που επιθυμεί την κανονικοποίηση και την προοπτική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συμμετείχε στον διάλογο, καθώς ο διάλογος είναι βασική προϋπόθεση, για μία μεταρρύθμιση στην παιδεία, για την οποία απαιτούνται και οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Παραμένουμε πιστοί στην καταστατική μας θέση υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, τα οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν και να συμπληρώνουν και όχι να ανταγωνίζονται το υπάρχον δημόσιο ακαδημαϊκό τοπίο.

Κύριος στόχος της δημιουργίας μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι η αναβάθμιση της παιδείας, η πρόοδος της γνώσης και η κοινωνική κινητικότητα, όχι η επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών τους. Για εμάς, η παιδεία δεν είναι απλά παροχή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό.

Στην συνέχεια ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Μουλκιώτης τόνισε ότι:

Η θέση, η οποία περιέχεται στο πρόγραμμά μας, αναφέρεται σε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την αμφιβόλου συνταγματικότητας διάταξη, την οποία εισάγει η κυβέρνηση για να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια με τον μανδύα του μη κερδοσκοπικού παραρτήματος.

Στόχος ίδρυσης αυτών των παραρτημάτων είναι η αύξηση κέρδους και οι οικονομικές ευκαιρίες των μητρικών πανεπιστημίων, που αναζητούν νέες πηγές εισοδήματος και αξιοποίηση εμπορικών κινήτρων που δίδονται από τις κυβερνήσεις της χώρας υποδοχής.

Τα πανεπιστήμια δεν είναι franchise όπως οι επιχειρήσεις… Τα πανεπιστήμια δεν παράγουν προϊόντα, αλλά γνώση και επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικό.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Λέμε «ναι» στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά μετά από διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση. Λέμε «ναι» στην αποκέντρωση μη κρατικών πανεπιστημίων και θέσπιση κριτηρίων, με κανόνες στην εισαγωγή σε αυτά. Λέμε «όχι» στα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα από κερδοσκοπικά funds.

Σχετικά