“Tης Ψυχής το Παρακάτω” Μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από τον “Δημόφιλο” Θεσπιών

mitropanos

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΙΩΝ ¨ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ¨

Σας ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ στο μουσικό αφιέρωμα στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ που θα παρουσιάσει η ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του συλλόγου, το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Café ΣΚΙΕΣ.

Ώρα έναρξης:22:30

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό “βλαχάκι”, λόγω και της καταγωγής του από τη Θεσσαλία.

Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα».

Και ξεκινάει το μεγάλο μουσικό ταξίδι του με συνεργασίες μεγάλων συνθετών και στιχουργών. Συνεργασίες με Μίκη Θεοδωράκη, Δήμο Μούτση, Μάνο Ελευθερίου, Γιώργο Κατσαρό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Απόστολο Καλδάρα, Λάκη Παπαδόπουλο, Μάριο Τόκα, Σπύρο Παπαβασιλείου, Τάκη Μουσαφίρη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιάννη Σπανό, Νίκο Πορτοκάλογλου, Θάνο Μικρούτσικο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Λαχά, Λίνα Νικολακοπούλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Στέφανο Κορκολή, Γιάννη Μηλιώκα, κ.α.

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου», και ο δίσκος «Εδώ Είμαστε» με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Τον Ιούνιο του 2012, κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μητροπάνος με τρία τραγούδια («Της Μοναξιάς Οι Σκλάβοι», «Γράψε Μου Κάτι», «Υπάρχουν Κάτι Μελωδίες»). Τα τραγούδια αυτά σε μουσική του Τόκα είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Μεγάλες, διαχρονικές του επιτυχίες ήταν τα τραγούδια «Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη», «Πάντα Γελαστοί», «Ρόζα», «Τα Λαδάδικα».

Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί, σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου 2012, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σχετικά