Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου στη Λιβαδειά

Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Λιβαδειά τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λεβαδείας. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Ιερώνυμος Κυριαζής. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τονίζοντας ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν θεός. Επίσης, αναφέρθηκε στην εθνική μας επέτειο τονίζοντας ότι καλούμαστε να αναβαπτιστούμε στα νάματα των ιδανικών των ηρώων του ΄21 και να επανεκτιμήσουμε τη θυσία τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλης τέλεσε τη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας, έμπροσθεν του Σταυρού στον οποίο ορκίστηκαν ο Αθανάσιος Διάκος και οι αγωνιστές την 1η Απριλίου 1821, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης, παρουσία μαθητών των σχολείων της πόλης με τις σημαίες, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και του λαού. Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, στο μνημείο των Ηρώων, που βρίσκεται έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού και στην πλατεία που φέρει το όνομα του απελευθερωτή της πόλης Αθανασίου Διάκου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών, συλλόγων και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στο μεθέορτο Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου και ευχήθηκε στη οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Ανθούσα και την αδελφότητα της Μονής, καθώς και σε όλους τους προσκυνητές χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Την παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού, Κυριακή 24 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Φάρου Αυλίδος με τη συμμετοχή της Δημάρχου Χαλκιδέων, πολλών παιδιών και πιστών. Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μέσα από την ανάλυση ύμνων της εορτής. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

http://imtl.gr

Σχετικά