“ΠΟΙΜΑΝΔΡΙΑ 2024”: Η πρώτη πανελλαδικά άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου στη Βοιωτία

Άσκηση ετοιμότητας για τεχνολογικό ατύχημα στην Π.Ε. Βοιωτίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Βοιωτίας, στη Λιβαδειά η πρώτη πανελλαδικά Άσκηση επί Χάρτου με την κωδική ονομασία «ΠΟΙΜΑΝΔΡΙΑ 2024» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε εγκατάσταση εταιρείας που λειτουργεί στην περιοχή των Οινοφύτων.

Η άσκηση συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε φωτιά σε εγκατάσταση εργοστασίου και  δημιουργία τοξικού νέφους που θα επηρέαζε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τις όμορες εγκαταστάσεις.

Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση και ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων στο ενδεχόμενο εκδήλωσης τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Γεώργιος Π. Ντασιώτης  ανέφερε τα εξής : «Κάθε άσκηση είναι η μίμηση της  πραγματικότητας σε ελεγχόμενο χρόνο. Σκοπός της είναι όταν συμβεί το περιστατικό να είμαστε έτοιμοι και ο καθένας να γνωρίζει το ρόλο του. Τα τεχνολογικά ατυχήματα, είναι πολύ πιθανά, πλέον, και οι συνέπειές τους σοβαρές. Ως εκ τούτου ευθύνη  του καθενός μας είναι να ασκήσει τα καθήκοντά του, γρήγορα και σωστά, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες. Η άσκηση είναι απολύτως ρεαλιστική και με πολλά σενάρια, που εμπλέκει όλους τους φορείς στην αντιμετώπιση του περιστατικού, τον καθένα στο χώρο ευθύνης του. Σε τέτοια περιστατικά είναι σημαντικό να μιλούν αυτοί που πρέπει και να λένε τα απολύτως απαραίτητα και όλοι να πειθαρχούμε στους κανόνες. Είναι η πρώτη άσκηση σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά από πολλά χρόνια και είναι βέβαιο πως τα πλούσια συμπεράσματά της θα διαχυθούν, μέσω αντίστοιχων ασκήσεων και στην υπόλοιπη Χώρα και θα μας  κάνουν όλους σοφότερους».

Σχετικά