Ιερή ανακωχή κυβέρνησης – Εκκλησίας – Στην ακολουθία των Παθών στη Μητρόπολη απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τις σχέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας να έχουν αποκατασταθεί πλήρως μετά από ένα δύσκολο διάστημα ψυχρότητας όπου είχε δημιουργηθεί απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της κοινωνικής μεταρρύθμισης που προωθήθηκε από την πολιτεία για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Η σημερινή ημέρα έχει υψηλό συμβολισμό, καθώς αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού. Σε κλίμα κατάνυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακούσει μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς να ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και στη συνέχεια ο Εσταυρωμένος να λιτανεύεται από τους ιερείς.

Λίγες μόνο ημέρες πριν η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε κοινωνικές δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι είχε στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και καταλλαγής, σε όσους επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ρήγμα που είχε προκληθεί, είτε καλώντας τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην επισκέπτονται εκκλησίες τις Άγιες αυτές ημέρες, επειδή δήθεν το κλίμα δεν θα τους σηκώνει, είτε μιλώντας για χριστιανόμετρα και βάζοντας κομματικό πρόσημο στην πίστη. «Δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει “νάρκη” στην κοινωνική ομαλότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής και πρόσθεσε: «όσο τώρα για τους εμπόρους της πίστης, νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο» με τα πολιτικά βέλη να εκτοξεύονται σε Ελληνική Λύση και Νίκη.

Μέχρι και το αμερικανικό περιοδικό TIME στο αφιέρωμα που κάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται στα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί γράφοντας: «νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου τον Φεβρουάριο, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα και πρακτικά τη μοναδική χώρα στο ανατολικό μισό της Ευρώπης που το κάνει. Έκανε αυτό το βήμα παρά την οργή της ισχυρής Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την έλλειψη υποστήριξης από το ένα τρίτο του δικού του κεντροδεξιού κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, που τον ανάγκασε να περάσει απέναντι» βάζοντας στο θέμα αυτό όλες τις παραμέτρους που είχαν δημιουργηθεί. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται μετά το Πάσχα να ξανασυναντηθούν με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας να μιλά με θετικά λόγια για τον πρωθυπουργό μετά το τετ α τετ που είχαν οι δύο άνδρες στο Κέντρο Γεροντολογίας «Άγιος Πορφύριος».

Σχετικά