Η Χαμάς αποδέχεται τους όρους εκεχειρίας για την Γάζα

Ενημερώθηκαν από την ηγεσία της οργάνωσης το Κατάρ και η Αίγυπτος- Δεν ικανοποιείται το Ισραήλ – Οι πρώτες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στην ανατολική Ράφα

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της Χαμάς αποδέχθηκε τελικά τους όρους για εκεχειρία στη Γάζα. Λίγες ώρες πριν ο Ισραηλινός στρατός είχε αρχίσει τις πρώτες επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα,  ενώ είχαν ήδη δοθεί οι οδηγίες μέσω sms στους Παλαιστίνιους κατοίκους να εκκενώσουν τις συνοικίες και να αποχωρήσουν προς ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υποδοχής προσφύγων στην κεντρική Γάζα.

Έτσι τη Δευτέρα του Πάσχα, η στρατιωτική και η πολιτική κατάσταση στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας ήταν κάτι παραπάνω από συγκεχυμένη με τον διεθνή παράγοντα και τους παρατηρητές να κρατούν την ανάσα τους αναμένοντας τις εξελίξεις.

Η Χαμάς λοιπόν, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σε μια στιγμή που διαφαινόταν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει και το Ισραήλ οδεύει προς στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Η ισλαμιστική παράταξη ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχτηκε την πρότασή τους.

Συμφωνία τριών φάσεων

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera. Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η απόφαση αυτή έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας στη Ράφα. Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, λέοντας πως «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής το Κάταρ και η Αίγυπτος, μεσολαβούν στις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ενημερώθηκαν σχετικά από την ηγεσία της οργάνωσης.

Αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, η Χαμάς είχε αναστείλει τις συνομιλίες ως απάντηση στα ισραηλινά μέτρα για την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα.

Δεν ικανοποιείται το Ισραήλ

Από πλευράς Ισραήλ, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημο άμεσο σχόλιο για την ανακοίνωση της Χαμάς. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς απορρίπτεται από την πλευρά του Ισραήλ. «Η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι τέχνασμα για να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το ΙσραήλΠαράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel. Επίσης το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα έχει την απάντηση της Χαμάς από τους διαμεσολαβητές, τη μελετά και θα δώσει επίσημη απάντηση.

Η εν λόγω ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα ενόψει ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Ισραήλ τονίζει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Η δήλωση της Χαμάς έρχεται μετά από έντονες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο την Κυριακή στις οποίες συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και του Κατάρ και η CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ντόχα για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι και αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Λευκός Οίκος: Ο Νετανιάχου συμφώνησε να ξανανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:  «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Kερέμ Σαλόμ θα είναι ανοικτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα», γνωστοποίησε  ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμενόταν επίσης να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Το θέμα ήταν η επιμονή της Χαμάς σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με το Ισραήλ να επιμένει ότι μπορούσε να δεχτεί μόνο μια παύση του πολέμου επειδή ήταν αποφασισμένο να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί.

Η επίθεση στον Κερέμ Σαλόμ προκάλεσε την αποτυχία των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός

Η Αίγυπτος εργάστηκε για να περιορίσει τη ζημιά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επίσης επλήγησαν από την επίθεση της Χαμάς την Κυριακή στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Μια αιγυπτιακή πηγή είπε στο Al-Qahera News ότι ήταν η επίθεση στον Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή που προκάλεσε την αναστολή των συνομιλιών.

Το θέμα ήταν η επιμονή της Χάμα σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με το Ισραήλ να παραμένει σταθερό ότι μπορούσε να δεχτεί μόνο μια παύση στον πόλεμο επειδή ήταν αποφασισμένο να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο X ότι «οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στους αμάχους στη Ράφα προμηνύουν το χειρότερο. Περισσότερο πόλεμο και πείνα. Είναι απαράδεκτο».

«Το Ισραήλ πρέπει να αποκηρύξει την εδαφική του επίθεση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα μπορούν και «πρέπει να δράσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά τόνισε στο Χ την αντίθεση της χώρας της στην επιχείρηση της Ράφα, εξηγώντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το εξήγησε στον Νετανιάχου όταν οι δυο τους μίλησαν την Κυριακή.

Βομβαρδίστηκαν δύο συνοικίες της Ράφα

Ωστόσο πριν από την συμφωνία για εκεχειρία, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Η Παλαιστίνη κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν μια «σφαγή» στη Ράφα

Νωρίτερα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ενημέρωσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες» αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο