Πάσχα σημαίνει Λιβαδειά και Λιβαδειά σημαίνει Πάσχα-Δείτε βίντεο,φωτογραφίες

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτριος Κ. Καραμάνης για τις εκδηλώσεις του Πάσχα στη Λιβαδειά

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου γιορτάστηκε το Πάσχα στη Λιβαδειά

Σημείο αναφοράς και προορισμού για πλήθος επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας που ήθελαν να ζήσουν την αυθεντική εμπειρία του παραδοσιακού ρουμελιώτικου Πάσχα αποτέλεσε η Λιβαδειά.

Οι κάτοικοι της Λιβαδειάς γιορτάζουν την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα ακολουθώντας τα ήθη και τα έθιμα με ιδιαίτερη ευλάβεια. Η παράδοση του Ρουμελιώτικου Πάσχα συνεχίζεται και διατηρείται κυρίως μέσα από το έθιμο του «λάκκου». Ο «λάκκος» είναι η κοινή ψησταριά, το μέρος του κήπου, της αυλής, της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου στήνεται το πασχαλινό γλέντι. Η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά την πόλη πόλο έλξης επισκεπτών και αποτελεί αφορμή για αντάμωμα οικογενειών και φίλων.

Την Κυριακή του Πάσχα οι διοργανωτές των λάκκων ξύπνησαν πολύ νωρίς και άναψαν τη φωτιά σε σωρό κυρίως από κλήματα, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Η πόλη τυλίχθηκε από σύννεφα καπνού και οι μυρωδιές γέμισαν την ατμόσφαιρα.

Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα των ξύλων ετοιμάστηκε η θράκα και μπήκαν για ψήσιμο τα αρνιά, το κοκορέτσι και τα κοντοσούβλια και άρχισαν οι επισκέψεις φίλων και συγγενών από λάκκο σε λάκκο.

Ο λάκκος του Δήμου Λεβαδέων στήθηκε στις Πηγές της Κρύας. Οι επισκέπτες και οι παρευρισκόμενοι που πλημμύρισαν φέτος την πόλη γεύθηκαν δωρεάν ψητό αρνί, μεζέδες και κρασί. Τον εορτασμό πλαισίωσαν παραδοσιακά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης ενώ ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος έδωσε τις ευχές του.

Στην Κρύα το γλέντι «άναψε» με την ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών, Γιώτα Γρίβα ενώ το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, χορευτές με παραδοσιακές ενδυμασίες από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής χόρεψαν διάφορους χορούς αναδεικνύοντας την παράδοση του τόπου.

Την Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η συναυλία στην κεντρική πλατεία με την καταξιωμένη τραγουδίστρια Γλυκερία, που ταξίδεψε το κοινό που είχε κατακλύσει τον χώρο με τις διαχρονικές της επιτυχίες. Την τραγουδίστρια συνόδευσε στο αποχαιρετιστήριο τραγούδι της συναυλίας, η γυναικεία χορωδία Λιβαδειάς «Πλειάδες»

Την Δευτέρα επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είχαν ξεκινήσει πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για τις κάρτες του Δήμου Λεβαδέων με θέμα το Πάσχα.

Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Σμαρώ Παπαγιαννάκη, μαθήτρια της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.

Διακρίθηκαν επίσης οι: Ρεγγίνα Λαπούσι, μαθήτρια της 3ης τάξης του 1ου Δ.Σ., Ντάης Άγγελος, μαθητής της 3ης τάξης του 4ου Δ.Σ., Βασιλική Αρετού και Πένυ Βλάχου, μαθήτριες της 6ης τάξης του 4ου Δ.Σ., Κλέα Γκιούσια μαθήτρια της 6ης τάξης του 6ου Δ.Σ., Εύη Φίλων, μαθήτρια της 5ης τάξης του 8ου Δ.Σ., Ανδριτσόπουλος Κωνσταντίνος, μαθητής της 1ης τάξης του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, Νησιώτης Χρήστος, μαθητής της 1ης τάξης του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, Δημήτρης Κ. μαθητής του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς.

Νωρίτερα τιμήθηκαν από τον Δήμο Λεβαδέων ο Λιβαδείτης κ. Μάκης Μακρής και η εικαστικός κ. Έυα Ρέντζου.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί για την πόλη μας ένα σημείο σύνδεσης με το ιστορικό της παρελθόν. Στόχος μας είναι το έθιμο που κληρονομήσαμε από τους παλιούς, να το κρατήσουμε ζωντανό. Η παράδοση είναι η κληρονομιά μας, μας χαρακτηρίζει και καθορίζει την ταυτότητα του τόπου μας. Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε την παράδοση με την ανάπτυξη του Δήμου μας».

Και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες και τους συνδημότες που με την μεγάλη συμμετοχή τους συνέβαλαν ώστε ο εορτασμός του φετινού Πάσχα να λάβει την λαμπρότητα και την κατανυκτικότητα που του ταιριάζει στην Παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στην Δημοτική Αρχή, τους Προέδρους, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους εργαζόμενους στα Τμήματα Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πολιτισμού του Δήμου μας, για την άψογη εικόνα στην καθαριότητα, τον καλλωπισμό και την οργάνωση.

Ένα ακόμη μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στον Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γιώργο Ντασιώτη και την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Φανή Παπαθωμά για την πολύτιμη βοήθεια.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες Εύα Ρέντζου, Μαρία Ανδριτσοπούλου, στην κυρία Γιώτα Γρίβα και φυσικά στην μεγάλη Γλυκερία.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάσουμε με ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα.

Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!»

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο