Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης – Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

Το πλοίο «Αχιλλέας» εκτελεί το δρομολόγιο Σκύρος-Κύμη

Ιπτάμενο έγινε ανοιχτά της Κύμης το πλοίο «Αχιλλέας» που εκτελούσε τη γραμμή Σκύρος-Κύμη-Σκύρος σε μια εικόνα που έχει καταγραφεί αρκετές φορές σε πλοία στη θάλασσα.

Δείτε τις φωτογραφίες

evia-ploio
evia-ploio2

Η εικόνα που κατέγραψε φωτογράφος είναι αποτέλεσμα του φαινομένου που είναι γνωστό ως Fata Morgana.

Τι είναι το Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

Tο φαινόμενο Fata Morgana, μια οφθαλμαπάτη που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων, ανήκει στα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα που βρίσκονται στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Η πρώτη αναφορά σε “Fata Morgana” στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας

Αυτό συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Το φαινόμενο Fata Morgana παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα.

Η πρώτη αναφορά σε “Fata Morgana” στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.

Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης.

Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο