Έρχονται δύο θερμικές εξάρσεις: Γιατί θα χωριστεί στα δύο η επικράτεια – Ποιες περιοχές θα «πνίξει» η αφρικανική σκόνη

Πώς μπορεί η σκόνη της Σαχάρας να επηρεάσει την υγεία – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

«Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από σήμερα εξαιτίας υποτροπικού αεροχείμαρρου που έχει προσεγγίσει την Ελλάδα. Ενδεικτικά σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων. Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Τα έντονα φαινόμενα θα κινηθούν κυρίως μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα μετατοπιστούν ανατολικότερα. Το μεσημέρι αναμένεται αφρικανική σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως δυτικά και νότια, ενώ το βράδυ η σκόνη θα μετατοπιστεί στο κεντρικό Αιγαίο.

Κολυδάς: Τα δύο πρόσωπα του «αναβλητικού» και ζεστού καιρού

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφορικά με τα δύο πρόσωπα που θα παρουσιάσει ο καιρός, σε ανάρτησή του έγραψε:

«Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή.
✅ Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη – (εξ’ ου και το “αναβλητικό” του τίτλου ). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.
✅ Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .
✅ Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές “καύσωνα”.
✅ Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).
✅ Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας.

Αρναούτογλου: Πότε θα έχουμε την πιο θερμή μέρα

Για την εξέλιξη της θερμοκρασίας θέλησε να ενημερώσει και ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, μέσω ανάρτησης του.

Η θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 23/5 με μια μόνο ματιά!

Η αυξημένη υγρασία, η θολούρα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν το Σ/κυριο στα ορεινά και τα βόρεια!

METEO: Αυξημένες συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα (17/05) αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Στον Χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες  στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

DustMapDiagrams_170518
Χάρτης. Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 και τα διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης καθ’ ύψος για Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο,, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα κεντρικά και νότια τμήματα με πιθανότητα τοπικών λασποβροχών σε Πελοπόννησο, Κεντρικό Ιόνιο και Κεντρική Στερεά. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 23 βαθμούς), 12 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 14 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο), 18 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 26 έως 34 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 40 βαθμούς), 14 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 29 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια, από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα μέχρι το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 και στην Κρήτη 28 και τοπικά έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών το βράδυ.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-05-2024
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση και στα νοτιοανατολικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στα δυτικά, τους 30 με 32 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24 με 26 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2024
Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά τους 31 με 33 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 25 με 27 και στην Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Πώς μπορεί η σκόνη της Σαχάρας να επηρεάσει την υγεία

Σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, η σκόνη της Σαχάρας επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα ρύπανσης με αποτέλεσμα να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Τα σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στη σκόνη της Σαχάρας είναι:

-Παιδιά και μωρά

-Μεγαλύτεροι ενήλικες

-Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις

-Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις

Επίσης μεγαλύτερα σωματίδια από τη σκόνη της Σαχάρας μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου από τη σκόνη της Σαχάρας

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλεί η σκόνη της Σαχάρας. Η σκόνη της Σαχάρας επηρεάζει την ποιότητα του αέρα, γι’ αυτό ξεκινήστε μαθαίνοντας για τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα.

Ο Δείκτης Ποιότητας Αέρα σας ενημερώνει πότε η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να φτάσει σε επίπεδα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή. Όταν λοιπόν τα επίπεδα σκόνης της Σαχάρας είναι υψηλά, λάβετε μέτρα για να περιορίσετε την ποσότητα αέρα που εισπνέετε ενώ βρίσκεστε έξω. Για παράδειγμα:

-Σκεφτείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπου τα επίπεδα ρύπανσης από τη σκόνη της Σαχάρας είναι συνήθως χαμηλότερα.

-Επιλέξτε ευκολότερες υπαίθριες δραστηριότητες (όπως περπάτημα αντί για τρέξιμο) για να μην αναπνέετε τόσο δυνατά.

Σχετικά