Κασσελάκης VS Ανδρουλάκη: Γιατί ο πόλεμος των δυο φτάνει στα άκρα

Απομονωμένος στη συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασαφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Μπορεί να είναι και οι δυο κερδισμένοι από την κόντρα τους;

Μέρες …1989 τείνει να θυμίσει η αντιπαράθεση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συντηρούν την μεταξύ τους ένταση και κλιμακώνουν τις βαριές εκφράσεις ο ένας προς τον άλλο, με τα ερωτήματα να είναι πολλά ως προς το γιατί αυτό συμβαίνει και πού στοχεύει.

-Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται απομονωμένος στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα της κεντροαριστεράς όχι απλώς γιατί ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και άλλοι δεν τον συμπεριλαμβάνουν στις συζητήσεις, αλλά και γιατί ο ίδιος από τη στιγμή που θεωρεί ότι θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα δεν επιθυμεί τέτοιες διεργασίες. Όλα δείχνουν πως είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει εν τη γεννέσει τους τις διεργασίες γύρω από την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης, ώστε -όπως πιστεύει- αργά αλλά σταθερά να αποτελέσει ο ίδιος το βασικό πόλο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να …κόψει το οξυγόνο στους βασικούς του αντιπάλους, ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και να απομονώσει τη Νέα Αριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι δηλώνει πως όχι απλώς θα απευθύνει πρόσκληση σε στελέχη των άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου, αλλά θα προσκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιους εννοεί ή και αν υπάρχουν τέτοιοι! Μην θεωρήσουμε, πάντως, απίθανο ο Στέφανος Κασσελάκης να πραγματοποιήσει”ώστε, μεταξύ άλλων, να «καθαρίσει το τοπίο» και στο εσωτερικό του κόμματός του!

-Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως αν βγει δεύτερο κόμμα στις 9 Ιουνίου θα απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα του χώρου πλην του ιδίου του Στέφανου Κασσελάκη! Οι ασάφειες -ή σωστότερα τα προβλήματα- είναι τρία: Πρώτον, τι θα συμβεί εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο αλλά τρίτο; Άλλωστε, ακόμα και αν σε μια τέτοια περίπτωση κατατεθεί σχετική πρόταση, η πρόταση αυτή θα είναι αποδυναμωμένη, ιδίως εάν το δεύτερο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό περισσότερο κοντά στο 20% παρά στο 15%. Δεύτερον, η πρόσκληση θα είναι να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ τα άλλα κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου, να ιδρυθεί ένας συνασπισμός κομμάτων κατά τα πρότυπα του Κινήματος Αλλαγής ή να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα εκ του μηδενός; Και τρίτον, η σύμπραξη, σε κάθε περίπτωση, θα εκλέξει αρχηγό από τη βάση ή η προσπάθεια θα γίνει υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη; Οι ασάφειες, κατά τη γνώμη μας, είναι σκόπιμες, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πράττει το αυτονόητο, αναμένει πρώτα τα αποτελέσματα της κάλπης προκειμένου να οριστικοποιήσει τις κινήσεις του.

-Αν η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι έχει στο σχεδιασμό της δεδομένη» τη Νέα Αριστερά μάλλον κάνει ασυγχώρητο σφάλμα.

-Το πιθανότερο, πάντως, είναι η «μετωπική σύγκρουση» Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη να είναι …win win (κερδίζω- κερδίζεις). Και αυτό γιατί με την άρνησή τους να υπάρξει ανασύνθεση του χώρου της προοδευτικής παράταξης ώστε να συγκροτηθεί ένα κόμμα (ή συνασπισμός κομμάτων) που με την εκλογή ηγεσίας θα μπορέσει να διεκδικήσει με πραγματικές δυνατότητες τη νίκη στις εθνικές εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι θα κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη; Να παραμείνουν και οι δυο τους στις ηγεσίες των κομμάτων τους και να κριθούν στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν!

Η ένταση, πάντως, σε κάθε περίπτωση θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στην πορεία προς τις 9 Ιουνίου!

Σχετικά