Χαλκίδα: «Τέσσερα χιλιάρικα εντάξει;» – Στο φως αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ της «μεγάλης» της ΔΟΥ και των συνεργατών της

Σε αποκαλυπτικό διάλογο η προϊσταμένη δίνει οδηγίες στους συνεργάτες της για το πώς να προσεγγίσουν επιχειρηματίες

«Μεγάλη» αποκαλούσαν την προϊσταμένη στη ΔΟΥ Χαλκίδας, που κατηγορείται πως διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου να τους απομυζά χρηματικά ποσά.

Σε αποκαλυπτικό διάλογο που φέρνει στη δημοσιότητα το Star η προϊσταμένη δίνει οδηγίες στους συνεργάτες της για το πως να προσεγγίσουν επιχειρηματίες.

  • Προϊσταμένη: Έχει κόψει εικονικά μεγάλης αξίας πολλές χιλιάδες ευρώ είναι μούσι τελείως και φαίνονται. Που σημαίνει θα πρέπει να τα αφαιρέσει αλλιώς θα βγει φόρος
  • Διεκπεραιώτρια: Ε ας τα αφαιρέσει να βγει φόρος ή αλλιώς πες θα πάμε έτσι
  • Προϊσταμένη: Ναι τέλος πάντων ντάξει άσε θα την φοβίσω λίγο

Σε άλλο διάλογο η «μεγάλη» συζητά με έναν από τους υφιστάμενους της για το ποσό που θα πάρουν από άλλο επιχειρηματία. Το θύμα, μάλιστα, στέκεται δίπλα του. 

  • Υπάλληλος Εφορίας Β.Ε: Μπορείς να μιλήσεις πουλάκι μου;
  • Προϊσταμένη Εφορίας: Ναι
  • Υπάλληλος Εφορίας: Έχει έρθει δίπλα μου, τον έχω. Είναι ο Γ… Του είπα για την Τρίτη, μου λέει επειδή το βιάζεται
  • Προϊσταμένη: Εντάξει
  • Υπάλληλος Εφορίας: Τέσσερα χιλιάρικα εντάξει;
  • Προϊσταμένη: Εντάξει

Εκτός από τα 10.000 ευρώ που βρήκαν στο γραφείο της προϊσταμένης της, εντοπίστηκαν άλλα 40.750 ευρώ σε ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας του σπιτιού της τα οποία παρέδωσε η ίδια, 10.000 ευρώ κρυμμένα σε συρτάρι και 4.280 ευρώ σε ένα βιβλίο που στην πραγματικότητα ήταν ένα μικρό χρηματοκιβωτιο με κλειδί.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προϊσταμένη είχε προσπαθήσει να ξεπλύνει τα χρήματα των εκβιασμών, αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο από τον άνδρα της έναντι 7.000 ευρώ ενώ φέρεται να συζητούσε για εργασίες σε ακίνητο συνολικού κόστους 80.000 ευρώ.

Κοστούμι μίζας» έραβαν στους επιχειρηματίες

Ορισμένα  θύματα  αναγκάζονταν να δίνουν μίζα κάθε χρόνο στην προϊσταμένη και τους συνεργάτες της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Μίνας Καραμήτρου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος την πρώτη φορά αναγκάστηκε να δώσει 5.000 ευρώ για να του ξεμπλοκάρει η  επιστροφής φόρου και ένα χρόνο αργότερα αναγκάστηκε να δώσει το ίδιο ποσό.

Και φέτος όμως με ενημέρωσαν από το λογιστήριο της εταιρίες ότι έχουν κάνει αίτημα στην εφορία για επιστροφή φόρου χωρίς όμως καμία απάντηση εδώ και δυο μήνες. Ρώτησα την κυρία αν τα χρήματα που έπρεπε να δώσω είναι και φέτος αυτά με της προηγούμενη φοράς και πήρα καταφατική απάντηση. Την επόμενη έβαλα σε ένα φάκελο 5.000 ευρώ τα παρέδωσα στην κυρία και αποχώρησα. Μετά από δυο τρεις μέρες τα χρήματα μπήκαν στον λογαριασμό μου κανονικά», κατέθεσε το θύμα.
Εντολή για εσωτερικό έλεγχο από την ΑΑΔΕ

Εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά την υπόθεση διαφθοράς στην ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τόσο στις ΔΟΥ, δειγματοληπτικά, από όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, όσο και στο κεντρικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο έλεγχος από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ στην ΔΟΥ Χαλκίδας, μέσω της εξέτασης και ανάλυσης όλων των αρχείων, δεδομένης και της εντολής του κ. Πιτσιλή για έλεγχο σε βάθος πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις ελέγχου μεταφέρονται από την ΔΟΥ Χαλκίδας στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, και οι ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.
Προσωρινά κρατούμενες

Χθες μετά τις απολογίες τους η προϊσταμένη και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενες, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν δύο υπάλληλοι και οι απολογίες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους συλληφθέντες

Σχετικά