Το βαθύ λαρύγγι και ο χρυσός Πάνας που πρόδωσε το κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων

Οι τρεις συλληφθέντες σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα φέρονται να είναι μέλη του κυκλώματος που προσπάθησε να πουλήσει 31 αρχαιότητες τον Σεπτέμβριο του 2023

Μέλη του κυκλώματος το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαν προσπαθήσει να πουλήσει ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα, έναν χρυσό Παντικαπαίο (χρυσό Πάνα) φαίνεται ότι είναι οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 54, 52 και 69 ετών, σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα το πρωί της Πέμπτης.

Τότε, στις 16 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, αρχαιοκάπηλοι είχαν κανονίσει να γίνει αγοραπωλησία παρανόμως κτηθέντων αρχαιοτήτων στο Παλαιό Φάληρο με αστυνομικούς του αρμόδιου τμήματος της ΕΛΑΣ που είχαν την πληροφορία να οργανώνουν επιχείρηση. Η παρουσία, όμως, ενός τσιλιαδόρου φέρεται να χάλασε τα σχέδια των αστυνομικών με τα μέλη του κυκλώματος να αφήνουν πίσω τους συνολικά 31 αρχαιότητες τυλιγμένες σε κουβέρτες αλλά και τον «χρυσό Πάνα».

Το χρυσό νόμισμα χαρακτηρίστηκε, κατά την εκτίμηση του από αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, ως ιδιαίτερα σπάνιο διότι ο εικονιζόμενος «Πάνας» απεικονίζεται στην εμπρόσθια μορφή του και προέρχεται από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνική αποικία της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινή Κριμαία).

aarxaia-1

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές καθοριστική για την αντιμετώπιση της δράσης των αρχαιοκάπηλων ήταν ένας προστατευόμενος μάρτυρας.

Ο μάρτυρας αυτός ήταν, μάλιστα, αυτός που φέρεται να βοήθησε τους αστυνομικούς να ταυτοποιήσουν τον έναν από τους τρεις συλληφθέντες αλλά και ορισμένα από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στην τριπλή επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης.

Κατά τις ίδιες πηγές μετά τα στοιχεία που εισέφερε στην έρευνα ο προστατευόμενος μάρτυρας, ο μυστικός αστυνομικός του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων πήρε το πράσινο φως για να κλείσει το ραντεβού στο ΣΕΑ Μεγάρων το πρωί της Πέμπτης με τους συναδέλφους του να περνούν χειροπέδες στον 54χρονο που ενεργούσε ως μεσάζοντας του κυκλώματος των αρχαιοκάπηλων.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ την Πέμπτη

Η επιχείρηση που οδήγησε στις τρεις συλλήψεις ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου όταν έφτασαν στην υπηρεσία πληροφορίες για την δράστη της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητά αγοραστές αλλά είναι εξαιρετικά επιφυλακτική καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε κατασχεθεί από την αστυνομία ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα μεγάλης αξίας που είχε προσπαθήσει να πουλήσει.

Πριν το ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος ο οποίος είχε τον ρόλο του μεσάζοντα είχε δείξει φωτογραφίες από πιθανά αντικείμενα που δήθεν ενδιέφεραν τον μυστικό αστυνομικό και κατέληξαν σε συμφωνία για τρία εξ αυτών: ένα γυναικείο αγαλμάτιο για 100.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα για 75.000 ευρώ και ένα αρχαίο μπρούντζινο δακτύλιο για 20.000 ευρώ.

Ο μυστικός αστυνομικός έδωσε, μάλιστα, ραντεβού για δήθεν αγοραπωλησία στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος των Μεγάρων χωρίς τα μέλη του κυκλώματος να αντιληφθούν την ενέδρα που είχε στηθεί.

Ακολούθησε τριπλή επιχείρηση σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα κατά την οποία συνελήφθησαν τα τρία μέλη του κυκλώματος.

Όπως αποδείχθηκε οι αρχαιοκάπηλοι είχαν, μεταξύ άλλων, προς πώληση ένα χρυσό νόμιμσμα (στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο διότι είναι συμπαγές και όχι χυτευμένο και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο άλλα επτά τέτοια νομίσματα.

Το κύκλωμα ήθελε, επίσης, να πουλήσει έναν κορμό κούρου που αποτελεί κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι 20 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο -18- χιλιοστά και βάρος -8,5- γραμμάρια,

arxaiokapiloi-m__2_

Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών,

arxaiokapiloi-m__1_
arxaiokapiloi-m__4_

Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους -33- εκατοστών σε δύο τεμάχια,

arxaiokapiloi-m__3_

Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου -7- εκατοστών,

arxaiokapiloi-m__5_

Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ»,

arxaiokapiloi-m__6_

Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ»,

arxaiokapiloi-m__7_

Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830, βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values»

arxaiokapiloi-m__8_

protothema.gr

Σχετικά