Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες λειτουργίας τους – Αναζητείται ο νόμιμος εκπρόσωπος των εγκαταστάσεων
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον θάνατο του 8χρονου κοριτσιού σε πισίνα κατασκήνωσης, στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, την Τρίτη 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τις συλλήψεις της ομαδάρχισσας και του αρχηγού της κατασκήνωσης, η Ελληνική Αστυνομία αναζητεί και τον νόμιμο εκπρόσωπο ώστε να του περάσει χειροπέδες στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Παράλληλα, ο Δήμος ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η 19χρονη ομαδάρχισσα και ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης αφέθηκαν ελεύθεροι, παρότι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας, καθώς η ποινική τους μεταχείριση θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας – στο πλαίσιο του αυτοφώρου – ψάχνουν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες και στον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης, ο οποίος είναι κάτοικος Αθηνών και ηλικίας 72 ετών.
Ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας για τις πισίνες
Ύστερα από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής, ο Δήμος Κασσάνδρας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης, όπου εντοπίστηκε νεκρή η 8χρονη στην Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε πως σε μία από τις πισίνες, ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση στην κολυμβητική δεξαμενή. Όσον αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για τη λειτουργία κατασκηνώσεων, η πισίνα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ασφαλή και κατάλληλα περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση της υπό την επίβλεψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως ναυαγοσώστες.
Ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εκδώσει άδειες λειτουργίας για τις δύο πισίνες της συγκεκριμένης κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022. Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Αυγούστου, αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών λειτουργίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.
Τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πισίνες της κατασκήνωσης διέταξε ο εισαγγελέας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών. Όμως, σύμφωνα με το ThessToday.gr, ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει έλεγχος συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της.
Το χρονικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η απουσία του κοριτσιού έγινε αντιληπτή όταν η αρμόδια ομαδάρχισσα ξεκίνησε να κάνει καταμέτρηση των παιδιών από τα σπιτάκια. Τότε, σήμανε συναγερμός σε όλη την κατασκήνωση και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του παιδιού. Δυστυχώς, όμως, λίγο αργότερα εντοπίστηκε νεκρό μέσα στην πισίνα, με τις συνθήκες για τα ακριβή αίτια να ερευνώνται.
Το παιδάκι αρχικά μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, χωρίς τις αισθήσεις του. Από εκεί έγινε η διακομιδή προς το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Υπενθυμίζεται ότι, τα ιατροδικαστικά ευρήματα «έδειξαν» ότι το παιδάκι πέθανε από πνιγμό, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες ότι εντοπίστηκε μόνο του μέσα στην πισίνα της κατασκήνωσης.