ΣΥΜΠΑΝ Ή ΣΥΜΠΑΝ –ΖΩΗ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μια συνοπτική ανασκόπηση με αρκετά ερωτήματα
Κατσέλης Γεώργιος – Μαθηματικός – π. προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας – π. Πρόεδρος του Παραρτήματος Βοιωτίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
- Άλμπερτ Άινστάϊν ( Albert Einstein, 1879 -1955): «Αυτό που είναι πραγματικά ακατανόητο στο Σύμπαν είναι το γιατί το Σύμπαν είναι κατανοητό»
- Αντωνίου Αντώνιος, Αστροφυσικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο Τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών: «Η Κτίση μας στέλνει νότες μουσικής, αλλά δεν μας δίνει τη μελωδία. Μας στέλνει το μήνυμά της κωδικοποιημένο. Το εκπληκτικό είναι οτι ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσει τουλάχιστον εν μέρει. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να ζούμε σε ένα σύμπαν μη κατανοητό».
Η επιστήμη πορεύεται με απορίες, ερωτήματα, εικασίες και θεωρίες. Η ιστορία της επιστήμης είναι γεμάτη εκπλήξεις. Χιλιάδες ερευνητές ανά τον κόσμο αγωνίζονται νυχθημερόν να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Αυτή η προσπάθεια αλλού στέφεται με επιτυχία, αλλού με δυσπιστία και πολλάκις με αποτυχία.
Κατά τον Thomas Kuhn ( 1922-1996 ) στο έργο του «Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων», για την επιτυχή μεταβολή απαιτείται πάντα η απαραίτητη κρίσιμη μάζα ανθρώπων.
Η αλήθεια δεν είναι γραμμική εξίσωση. Η αλήθεια της πραγματικότητας, των πραγμάτων και των φαινομένων αναζητήθηκε με διάφορους τρόπους: το μύθο, τη φαντασία, τη διαισθητικότητα, τον ενορατισμό, την πίστη, τις αισθήσεις, την εμπειρία, τη σκέψη και τον ορθολογισμό.
Η αλήθεια χτίζεται και επιβεβαιώνεται παρατηρησιακά, εμπειρικά, πειραματικά, εργαστηριακά, φιλοσοφικά, θεωρητικά, επιστημονικά, τεχνολογικά και εφαρμοστικά.
Η έρευνα ήταν και είναι μια περιπέτεια της σκέψης. Το μεγαλείο δεν κρύβεται σ΄ αυτό που γνωριζουμε, αλλά στην απόκρυφη αίγλη αυτού που αγνοούμε.
Ο Καθηγητής Αστροφυσικής κ. Αντωνίου Αντώνιος, την Παρασκευή 30/8/2024, στις 20.00/21.00 ώρα, στο «Φεστιβάλ Κήπων Αλιάρτου», με το ήθος που τον χαρακτηρίζει, την εμπειρία, τη γνώση και την επιστημονική του συγκρότηση και δυνατότητα, θα μας οδηγήσει στην περιπετειώδη προσπάθεια αναζήτησης και ψηλάφησης του Σύμπαντός, της Ζωής, του Απείρου, της Αιωνιότητας, της Τελειότητας, της Ελευθερίας και Αγάπης, καθώς και στην μεταφυσικότητα αυτών.
Όλοι μας, μέσα από τη διδασκαλία και το στοχασμό, αναζητούμε το μεθόριο του ορατού και μη ορατού, του αισθητού και μη αισθητού, του νοητού και μη νοητού, του προσιτού και του απρόσιτου, του προβλέψιμου και μη προβλέψιμου, του φυσικού και του Επέκεινα – Υπερβατιικού.
Με την ευκαιρία των ανωτέρω καταθέτω μερικά ερωτήματα που μας διαπερνούν διαχρονικά:
- Υπάρχει Αρχή στο Σύμπαν;
- Υπάρχει Αρχή στο Χρόνο;
- Ισχύει η θεωρία του Big Bang; (θεωρία της Μεγάλη Έκρηξης του Lemaitre/1927)
- Τι είναι ο Χώρος, ο Χρόνος, ο Χωροχρόνος, η Ύλη, η Ενέργεια;
- Ποιές Πανσυμπαντικές δυνάμεις μας συγκροτούν, μας οδηγούν, μας προσδιορίζουν, μας κυβερνούν για να υπάρχουμε; Ποιές σταθερές; Ποιοί νόμοι;
- Υπάρχει και αλλού ζωή σε άλλο πλανήτη, στο γαλαξία, στο Σύμπαν ή σε «Παράλληλο Σύμπαν»;
- Υπάρχει έλλογη ζωή και αλλού;
- Πότε και πως ξεκίνησε η ζωή ως κοσμική ύπαρξη;
- Υπάρχει κανονικότητα, αρμονία και ισορροπία;
- Υπάρχει Τάξη ή Χάος; Μήπως συνυπάρχουν παντού ως αντιθετικές καταστάσεις;
- Είμαστε προϊόντα αναγκαιότητας, αιτιοκρατίας, πιθανοκρατίας, τυχαιοκρατίας, συμπτωματικότητας και αφανούς σκοπιμότητας;
- Είναι ο Νους, η Συνείδηση, η Ψυχή του ανθρώπου ευρύτερα του Σύμπαντος;
- Είναι ο άνθρωπος μοναδική Κυρίαρχη Οντότητα στο Σύμπαν; Πως 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού κατανέμονται τόσο αρμονικά, οργανικά και λειτουργικά;
- Είναι το Σύμπαν Πυθαγόρειο – Μαθηματικό;
Κλείνοντας, θα καταγράψω δυο θέσεις – απόψεις του καθηγητή κ. Αντωνίου:
1η ) Η γνώση των φυσικών νόμων δεν αποτελεί προνόμιο μιας κλειστής επιστημονικής «κάστας», αλλά μπορεί να γίνει κτήμα σε όποιον πραγματικά το θέλει και το επιζητεί, και
2η) Είναι στο χέρι μας να αποκωδικοποιήσουμε τον Κοσμικό Κώδικα και έτσι κοιτάζοντας προς τα πάνω και χωρίς καμία αλαζονική διάθεση να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου (και των ανθρωπίνων σχέσεων θα έλεγα εγώ προσωπικά).
Το κέρδος μας σε καθε περίπτωση θα είναι μεγάλο.