Τέλος χαρτοσήμου: Τι αλλάζει μετά την κατάργησή του

«Ψαλίδι» σε επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε περισσότερες από 600 συναλλαγές φέρνει η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν… ένας αιώνας για να πάψει να υφίσταται το εν λόγω τέλος και εντέλει να «ψηφιοποιηθεί».

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε σειρά συναλλαγών, πόσο μάλλον όταν θα πάψει να υφίσταται σε κάποιες από αυτές, ενώ θα υιοθετηθεί διαδικασία ψηφιακής απόδοσής του.

Το τέλος χαρτοσήμου, επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια και σήμερα επιβαρύνει πάνω από 600 συναλλαγές και συμβάσεις. Αποτελεί ακόμη και τώρα «πηγή» αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο και ήταν ένας από τους λόγους που έπειτα από τόσες δεκαετίες αποφασίστηκε να γίνει ψηφιακό και να «εκσυγχρονιστεί».
Από ποιες συναλλαγές καταργείται το τέλος χαρτοσήμου

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία «δύσκολη» μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931.

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε αρκετές συναλλαγές και συμβάσεις όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Η νέα μορφή του όμως φέρνει και την κατάργηση μιας σειράς επιβαρύνσεων, καθώς μεταξύ άλλων καταργούνται το χαρτόσημο άδειας γάμου, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ, έκδοσης οικοδομικής άδειας που ανέρχεται σε 2 τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού του έργου, στις πράξεις διαζυγίου, στην έκδοση άδειας για την άσκηση επαγγέλματος που σήμερα ανέρχεται τα 30 ευρώ και άδεια λειτουργίας τουριστικών γραφείων που ανέρχεται στα 145 ευρώ.

Σχετικά