Κινόα: Μια ιδανική καλλιέργεια για τον Θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνο

Κινόα: Μια ιδανική καλλιέργεια για τον θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνο

Χρ. Φτάρας: Εξασφαλισμένη πώληση, ξεκούραστη καλλιέργεια

Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι παραγωγοί θα βγάλουν τα κομπιουτεράκια και θα ξεκινήσουν τους υπολογισμούς για την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει η σπορά στο χωράφι τους. Τα δημητριακά αποτελούν την συνηθέστερη επιλογή. Ποιο δημητριακό όμως; Το κλασικό σιτάρι ή μήπως την «μητέρα των σιτηρών» όπως αποκαλείται η κινόα, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο ένα και περισσότερο έδαφος στον κάμπο;

Η πρώτη επιλογή είναι χειμερινή, η δεύτερη εαρινή. Όσοι όμως επιλέξουν την κινόα θα πρέπει να αφήσουν το επόμενο διάστημα το χωράφι τους ξεκούραστο. Αξίζει η επιλογή; Γεωπόνοι και παραγωγοί που ήδη καλλιεργούν τον «θησαυρό των Ινκας» είναι κατηγορηματικοί: Σίγουρα ναι.

Ο Χρήστος Φτάρας από το Κιλιλέρ δηλώνει: Η κινόα είναι μία ξεκούραστη καλλιέργεια καθώς δεν απαιτεί πολύ νερό και έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο εργασιών. Επιπλέον υπάρχει σταθερή και εξειδικευμένη γεωπονική υποστήριξη (για τους συναδέλφους που δεν είναι έμπειροι). Το βασικό πλεονέκτημα όμως είναι η εξασφαλισμένη προώθηση του προϊόντος στην αγορά, μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Δεν έχεις το άγχος σε ποια τιμή θα πουλήσεις το προϊόν. Επιπλέον μέσω των οικολογικών σχημάτων, λαμβάνει extra οικονομική ενίσχυση».

Τι πρέπει να ξέρω για την κινόα

Να σημειωθεί ότι η κινόα, αποτελεί μία δυνατή απάντηση στο περιβαλλοντικό αποτυπώματος της γεωργίας που προωθεί η νέα ΚΑΠ της Κομισιόν μετά την υπερψήφιση της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που αποτελεί ένα σύνολο στόχων, στρατηγικών, και προτάσεων που στοχεύουν μεταξύ άλλων να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050. Τη στιγμή που η Θεσσαλία, παρά τις έντονες πλημμύρες που αντιμετώπισε τον Σεπτέμβριο 2023, αντιμετωπίζει έντονα το φαινόμενο της ερημοποίησης και της λειψυδρίας, με την κινόα να δίνει αποτελεί καλλιέργεια με μεγάλη προσαρμοστικότητα ανθεκτική στην ξηρασία και χαμηλό κόστος παραγωγής.

Φυσικά, όπως λογικό, για μία ανοιξιάτικη καλλιέργεια η άρδευση είναι απαραίτητη, αλλά λόγω της ανθεκτικότητάς της οι απαιτούμενες ποσότητες νερού είναι αρκετές μειωμένες και εμφανίζονται μόνο στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του. Αντιθέτως, κατά την άνθιση και την ωρίμανση η άρδευση δεν είναι απαραίτητη και η καλλιέργεια αποδίδει καλύτερα σε συνθήκες ξηρασίας.

Τα διατροφικά της πλεονεκτήματα

Όσο για τα διατροφικά της πλεονεκτήματα γίνονται ευρέως γνωστά παγκοσμίως, με την κινόα να αποτελεί μία υπερτροφή και να συγκαταλέγεται ως συστατικό σε πολλά μενού εστιατορίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα gluten-free ψευδοδημητριακό με υψηλή διατροφική αξία και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που έχει παρουσιάσει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και στους καταναλωτές που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες. Παράλληλα, φέρει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (52), το οποίο επιτρέπει τη κατανάλωση της από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ όσο πιο αυξημένος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, τόσο γρηγορότερα αυξάνει ένα τρόφιμο που καταναλώθηκε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος της πείνας και έρευνες έχουν αποδείξει ότι οδηγούν στη παχυσαρκία. Επομένως, η κινόα προάγει μία πιο ισορροπημένη διατροφή και υποβοηθά στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

Εν κατακλείδι η αγορά την ζητά. Οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως από εξαγωγές. Μήπως ήρθε η ώρα η ελληνική κινόα, σαφώς ποιοτικότερη από την ξένη, να κατακτήσει τις αγορές; 

Για περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link

https://www.facebook.com/quinoacultivationgreece

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο