Η Ρωσία κάνει λόγο περί ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα (09/12/2024) με θέμα την κατάσταση στη Συρία
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα και έχει λάβει άσυλο στη Ρωσία, όπως δήλωσε στο TASS πηγή του Κρεμλίνου.
«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα, με βάση ανθρωπιστικούς λόγους, και τους παρείχαν άσυλο», είπε η πηγή του πρακτορείου.
Η Ρωσία θεωρεί απαραίτητη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο Άσαντ έχει φύγει από τη Συρία, χωρίς να αποκαλύψει τον προορισμό.
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας έφυγε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού πριν μπουν οι δυνάμεις των HTS στην πρωτεύουσα και έπειτα έφυγαν και τα μέλη της ασφάλειάς του.
Παράλληλα η Ρωσία ανακοίνωσε πως ζήτησε για τη Δευτέρα (09/12/2024) έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Συρία, όπου μια επίθεση αστραπή ομάδων ανταρτών υπό τη διοίκηση των ριζοσπαστών ισλαμιστών ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα στη Συρία, των οποίων το βάθος και οι συνέπειες για τη χώρα αυτή και ολόκληρη την περιοχή δεν έχουν ακόμη μετρηθεί, η Ρωσία ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιάνσκι. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, διευκρίνισε.
Ουκρανία: Οι δικτάτορες που υποστηρίζουν τον Πούτιν πάντα θα πέφτουν
Στο μεταξύ η Ουκρανία χαιρέτισε σήμερα (08/12/2024) την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, λέγοντας πως οι δικτάτορες που υπολόγιζαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι καταδικασμένοι στο ίδιο τέλος, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στον “συριακό λαό”, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα στην πλατφόρμα X.
“Ο Άσαντ έπεσε. Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα με τους δικτάτορες που στοιχηματίζουν στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν. Προδίδει πάντα εκείνους που υπολογίζουν σε αυτόν”, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως το Κίεβο εύχεται να “ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των σχέσεων (με τη Συρία) στο μέλλον”.
Πάνω από 900 οι νεκροί στη Συρία
Περισσότεροι από 900 άνθρωποι, εκ των οποίων 138 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τότε που άρχισε η επίθεση των ανταρτών στη Συρία στις 27 Νοεμβρίου, η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Μετά τις μάχες για την ανατροπή του Άσαντ, 910 άνθρωποι σκοτώθηκαν: 392 αντάρτες, 380 μέλη των δυνάμεων του ανατραπέντος προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του και 138 άμαχοι”, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.
Ιταλία: «Οι εξελίξεις στη Συρία αποτελούν πολιτική ήττα για τη Ρωσία
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στη Συρία.
«Σήμερα το πρωί, μαχητές μπήκαν στον κήπο της οικίας του Ιταλού πρέσβη. Έφυγαν μετά από λίγο και πήραν μαζί τους μόνον δυο αυτοκίνητα. Πάνω από δεκαπέντε Ιταλοί κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τον Λίβανο και χθες άλλοι δυο τα σύνορα με την Ιορδανία. Στην παρούσα φάση, εκείνοι που βρίσκονται στα σπίτια τους στη Δαμασκό δεν διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο Ταγιάνι.
Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι εξελίξεις στη Συρία, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε: «Η μεταβίβαση της εξουσίας πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη βία, εκτός από τις μάχες των περασμένων ημερών. Η επιτάχυνση των εξελίξεων οφείλεται στο ότι η Χεζμπολάχ έχασε τη μάχη στον Λίβανο, αποδυναμώθηκε έντονα και δεν ήταν σε θέση να υπερασπίσει, πλέον, τον Άσαντ.
Η ίδια η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να τον υπερασπίσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για πολιτική ήττα για τη Ρωσία, η οποία κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στη Μεσόγειο. Συμφέρον μας, είναι να επιτευχθεί σταθερότητα, διότι όσο πιο ήρεμη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, τόσο μπορούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας.
Ως χώρα, άλλωστε, εργαζόμαστε για την ειρήνη, με συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές. Είχα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και του ζήτησα να παρέμβει για να εγγυηθεί την ασφάλεια της πρεσβείας μας, των μειονοτήτων και ιδίως των χριστιανών.
Μου είπε πως θεωρεί σημαντική την ιταλική παρουσία στη Δαμασκό με την πρεσβεία της χώρας μας η οποία, στη νέα αυτή φάση, παραμένει ανοικτή. Οι Τούρκοι βλέπουν θετικά την παρουσία μας και είναι εκείνοι οι οποίοι στήριξαν περισσότερο τις δυνάμεις που τάχθηκαν κατά του Άσαντ».