Το γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής- Δασικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς
Ελλάδας ανακοίνωσε το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Α’ Φάση: Εκπαίδευση Βασιλοτρόφων».
Το πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την APIVITA, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην Π.Ε. Εύβοιας η αντίστοιχη δράση έχει ήδη ολοκληρωθεί και μάλιστα επίκειται παρουσίαση των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας στην Χαλκίδα.
Η πρώτη φάση του προγράμματος απευθύνεται σε είκοσι (20) νέους και νέες μελισσοκόμους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, που εδρεύουν στην Στερεά Ελλάδα (πλην Εύβοιας) και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στην βασιλοτροφία, την παραγωγή βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι 8 ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν την επόμενη φάση του προγράμματος (Β’ Φάση), κατά την οποία θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών, σε οποιονδήποτε μελισσοκόμο της περιοχής επιθυμεί να ωφεληθεί.
Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες δυνατότητες εισοδήματος για τους νέους μελισσοκόμους και ενισχύεται η επαγγελματική τους βιωσιμότητα στον κλάδο.
Η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή, δηλώνει «είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος βασιλοτροφίας που απευθύνεται στους μελισσοκόμους των τεσσάρων Π.Ε. Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, καθώς θεωρούμε ότι θα δώσει ώθηση στην αυτονομία και την περαιτέρω βελτίωση των ήδη υψηλής ποιότητας παραγόμενων πρωτογενών προϊόντων της μελισσοκομίας της Στερεάς.
Μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, θεωρούμε την μελισσοκομία, ως ένα από τα ισχυρά χαρτιά της πρωτογενούς μας παραγωγής και αυτός είναι ο λόγος που από την πρώτη στιγμή ενστερνιστήκαμε την προσπάθεια αυτή, θέτοντάς την υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι για το θετικό τελικό αποτέλεσμα και αναμένουμε την ολοκλήρωση της Ά φάσης του όλου εγχειρήματος, ώστε να περάσουμε στην Β΄ με τις ίδιες θετικές προσδοκίες».
Για περαιτέρω πληροφορίες, το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής & Δασικής Πολιτικής, παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στους παρακάτω συνδέσμους:
-Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα και δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής στην «Α’ Φάση: Εκπαίδευση Βασιλοτρόφων» στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.generationag.org/basilotrofia-sth-sterea-ellada-aksiopoihsh-
diasosh-kai-beltiosh-genetikoy-ylikoy-melisson-a-fash-ekpaideysh-basilotrofon
-Φόρμα για δηλώσεις συμμετοχής από ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους στην Α’ Φάση του προγράμματος, μέχρι και τις 18/12:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeb4gqeRBcLGQ8Rly4afzUODKW UZ83-HwFtM1SDu5Zq3Hscnw/viewform
-Οι Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνονται δεκτές κατά προτεραιότητα από υποψηφίους ηλικίας μέχρι 45 ετών.
-Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Λαμίας.