Ξεκίνησε σε ορισμένες περιοχές της χώρας η συγκομιδή της φακής και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθεί. Οι καιρικές συνθήκες, όπως εξελίχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών.
Η παραγωγή αναμένεται να έχει ικανοποιητικές αποδόσεις, ενώ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κινούνται σε καλό επίπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και το ρεβίθι, η συγκομιδή του οποίου προσδιορίζεται για τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Σε σύγκριση με τη φακή, το ρεβίθι βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ενδέχεται να προκύψουν το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το μέτωπο των τιμών, δεν διαφαίνεται σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Καμιώτη από την Καρδίτσα, έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή της φακής, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται στα επίπεδα των 150-220 κιλών ανά στρέμμα. «Τα φυτά ευνοήθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, καθώς και από τις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου», δηλώνει ο κ. Καμιώτης.
Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό του για την καλλιέργεια του ρεβιθιού, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στην ανθοφορία. «Οι υψηλές θερμοκρασίες, αν συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα επηρεάσουν σημαντικά τόσο τις αποδόσεις όσο και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος», εκτιμά.
Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρεται και σε γενικότερα ζητήματα της καλλιέργειας, επισημαίνοντας ότι η καλλιέργεια της φακής στην περιοχή του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η συνδεδεμένη ενίσχυση που λαμβάνουν οι παραγωγοί.
Αυξημένες οι καλλιέργειες στο Μαντούδι
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της φακής και στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου Ευβοίας, σύμφωνα με τον παραγωγό Αντώνη Λάμπρου. Όπως αναφέρει, η καλλιέργεια παρουσιάζει αύξηση άνω του 20%, ενώ το ρεβίθι καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, αγγίζοντας το 30%.
«Οι καλλιέργειες βρίσκονται σε καλή ανάπτυξη και αναμένουμε καλές αποδόσεις, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έχουμε επενδύσει στα όσπρια τα τελευταία χρόνια, τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση και στη συσκευασία των προϊόντων, ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε μέρος της προστιθέμενης αξίας», υποστηρίζει ο κ. Λάμπρου.
Εκτιμά, επίσης, ότι η συγκομιδή του ρεβιθιού θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Η μέχρι τώρα ανάπτυξη του ρεβιθιού φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, χωρίς σημαντικά προβλήματα φυτοπροστασίας, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές.
Περισσότερα στρέμματα με όσπρια και στα Γρεβενά
Ιδανικά για τα όσπρια είναι τα ξερικά και άγονα χωράφια των Γρεβενών, στα οποία εναλλάσσονται με σιτηρά. Ο Χρήστος Καλαϊτζής, παραγωγός οσπρίων από τα Γρεβενά, υποστηρίζει ότι αύξησε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, εκ των οποίων το 50% είναι πλέον βιολογικές. «Έχουμε κάνει αυτή την επιλογή, τη στροφή προς τη βιολογική κατεύθυνση, διότι αυξάνεται η ζήτηση του προϊόντος κάθε χρόνο και το προϊόν μας βρίσκει ανταπόκριση στις αγορές», σημειώνει.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, τονίζει ότι τα ρεβίθια, σε σύγκριση με τις φακές, καλλιεργούνται σε μεγαλύτερη έκταση. «Καλλιεργούμε, κυρίως, ελληνικές ποικιλίες, διότι παρουσιάζουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στην περιοχή μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η αντοχή τους στις ασθένειες, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους», προσθέτει.
Ο αγριόχοιρος είναι το πρόβλημα στη Βοιωτία
Στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Άρη Πέππα, παραγωγό οσπρίων από τις Ερυθρές, φαίνεται να ξεκινά η συλλογή στην ευρύτερη περιοχή Αττικής και Βοιωτίας. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι καλή, τόσο για τις φακές όσο και για τα ρεβίθια.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η παρουσία των αγριόχοιρων, καθώς οι καταστροφές στις καλλιέργειες ρεβιθιών έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους παραγωγούς. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια ρεβιθιού, την οποία θεωρεί το «καλό χαρτί» της περιοχής του, ο ίδιος επισημαίνει ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της προσαρμογής της στις εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Τονίζει, επίσης, ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση, όπως εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, συμβάλλει σημαντικά στην ομαλοποίηση της αγοράς, μέσω της έκδοσης τιμολογίων, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν την ενίσχυση που απαιτείται. «Η πρακτική αυτή ενισχύει την εικόνα των ελληνικών οσπρίων στην αγορά, αποτρέποντας σε κάποιον βαθμό την ‘‘ελληνοποίηση” εισαγόμενων προϊόντων», σημειώνει.
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την τρέχουσα περίοδο, δηλώνει ότι οι φακές αναμένεται να παρουσιάσουν μια ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή να κυμαίνεται γύρω στο 1,10 ευρώ το κιλό, από 1,25 ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τα ρεβίθια, η τιμή πέρυσι διαμορφώθηκε στο 1,35 ευρώ το κιλό, όμως είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου.
ypaithros.gr