ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή την περίοδο του καλοκαιριού. Οι ανάγκες της για ενυδάτωση και ενδυνάμωση του οργανισμού είναι πολύ αυξημένες. Θα πρέπει λοιπόν από μόνη της να προσέχει την διατροφή της και την πρόσληψη υγρών.

  • Μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα. Όχι τηγανητά και βαριά φαγητά. Αποφύγετε να τρώτε πολύ αργά το βράδυ.
  • Προτιμήστε φυσικούς χυμούς. Αν θέλετε αναψυκτικό να είναι χωρίς ανθρακικό.
  • Πιείτε μπύρα χωρίς αλκοόλ. Λίγο δροσερό ελαφρύ κρασί  (μισό ποτηράκι) αλλά μακριά από την ώρα του θηλασμού.   Όλα με μέτρο!
  •  Πολλά φρούτα, λαχανικά,  δροσερό γάλα και πολύ νερό.  
  • Να τρώτε άφοβα παγωτό αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα. Προτιμείστε παγωτά  που είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά, χωρίς χρωστικές, σιρόπια κλπ.

Σκεφθείτε πως το καλοκαίρι όλοι μας πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον         2,5-3 λίτρα νερό. Η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα, αφού με τον θηλασμό  από τη μία παράγει μητρικό γάλα αλλά από την άλλη χάνει πολλά υγρά. Ντυθείτε με άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που να σας επιτρέπουν να θηλάσετε εύκολα όπου και να βρεθείτε. Αποφύγετε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας και για εσάς και για το μωρό. Μην στερείστε τη θάλασσα, αλλά να είστε προσεκτικές. Καλύτερα να κάνετε το μπάνιο σας αργά το απόγευμα, σε καθαρές παραλίες , χωρίς πολύ κόσμο.      Αν είστε εξοικειωμένη με τη θάλασσα και το κρύο νερό, μπορείτε να κολυμπήσετε νωρίς το πρωί, μέχρι τις 10πμ. Να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό και να βάζετε το σουτιέν θηλασμού και τους προστατευτικούς απορροφητικούς δίσκους, για να μην λερωθείτε. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, κάνετε ένα δροσερό ντους, ξεπλύνετε καλά το αλάτι και φροντίστε ιδιαιτέρως τους μαστούς. Σας θυμίζω για άλλη μία φορά πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμες, αρωματικά αφρόλουτρα, έντονα αρώματα.  Κατά την περίοδο του θηλασμού καλό είναι να πλένεστε με βρεφικά προϊόντα καθαρισμού. Οι μαστοί ξεπλένονται καλά με νερό ή χαμομήλι, σκουπίζονται με καθαρή, μαλακή πετσέτα  «ταμποναριστά» όπως λέμε και όχι με έντονο τρίψιμο. Δηλαδή θα πιέζετε την πετσέτα απαλά σε ένα σημείο για να απορροφά το νερό, θα περνάτε σε επόμενο σημείο και ούτω καθ’ εξής. Καθαροί δίσκοι στις θηλές και όχι αυτοί που χρησιμοποιήσατε μετά το θαλασσινό μπάνιο. Έτσι θα είστε έτοιμες για τον επόμενο θηλασμό.

          Όσον αφορά το μωρό, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Τα βρέφη ζεσταίνονται πολύ περισσότερο και το δέρμα τους δεν τους προσφέρει καμία προστασία στον πολύ καυτό ήλιο. Οι ειδικοί λένε πως οι ώρες μεταξύ 12μμ-6μμ είναι απαγορευτικές. Ωστόσο, με ένα μωρό, έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια να κυκλοφορήσετε έξω μέχρι τις 11 το πρωί και μετά τις 8 το βράδυ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας από ποια ηλικία και μετά πρέπει να του βάζετε ισχυρό αντηλιακό.

  • Εξασφαλίστε του δροσερό περιβάλλον και ελαφρά, άνετα, ανοιχτόχρωμα  ρούχα. Να μην έχουν πολλά φερμουάρ και μεταλλικά στοιχεία γιατί αυτά πυρακτώνονται στον ήλιο..
  • Το φως να μην το φοβόσαστε. Αφήστε γυμνά τα μωράκια σε φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι. Κάνει καλό για τη ρύθμιση του ίκτερου. Τον ήλιο όμως να τον φοβόσαστε. Μεγάλη προσοχή από τους γονείς.
  • Καπελάκι, σκίαση και στο καρότσι, κουνουπιέρα όταν πέφτει ο ήλιος γιατί δυστυχώς τα κουνούπια έχουν μεγάλη αδυναμία στα μωρά!! 
  • Το περιβάλλον της θάλασσας τους κάνει πολύ καλό, αλλά μόνο στις ώρες που αναφέραμε.
  • Τα μωρά που θηλάζουν, μπορεί να χρειαστούν ένα με δύο θηλασμούς παραπάνω για να πάρουν τα επιπλέον υγρά που έχουν ανάγκη αυτή την εποχή.  Συνήθως, αν η μητέρα κάνει όσα αναφέραμε, καλύπτονται απόλυτα.

Όσον αφορά τα βρέφη που τρέφονται με ξένο γάλα, πρέπει οι γονείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Παιδιάτρου για να προσαρμόσουν τη διατροφή τους ώστε να ενυδατώνονται περισσότερο.

  • Θυμηθείτε πως ο ήλιος κάνει κακό ακόμα και αν είμαστε στη σκιά! Πάλι ακολουθούμε τις προτεινόμενες ώρες και δεν επαναπαυόμαστε.
  • Πολλά  δροσερά μπανάκια στα μωρά και να τα «ανοίγετε» πολύ συχνά, για να παίρνουν αέρα. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Οι πάνες του εμπορίου είναι εξαιρετικά ζεστές και αν τις φορούν πολλές ώρες θα ιδρώνουν, θα ερεθιστεί το δέρμα τους και φυσικά θα γκρινιάζουν!
  • Να ελέγχετε πόσα ούρα βγάζει το μωράκι. Λογικά, θα πρέπει να είναι αυξημένη η ποσότητά τους αφού καταναλώνουν περισσότερα υγρά. Αν βγάζετε «στεγνές» τις πάνες τους επικοινωνείστε με τον Παιδίατρο.

Καλό καλοκαίρι σε όλους. Χαρείτε ξέγνοιαστες στιγμές και γεμίστε τις μπαταρίες σας! Βρείτε τρόπους να ξεκουραστείτε όλοι, μικροί και μεγάλοι…

Αποστολοπούλου  Άννα-Μαρίνα, Μαία Κέντρου Υγείας Αλιάρτου.

Για τα άρθρα αντλείται υλικό από διάφορες πηγές ( βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα, ιατρικά περιοδικά, εργασίες, προσωπικά βιώματα).

Όλες οι Μαίες του Κ.Υ.Α  είμαστε εδώ για ό,τι χρειάζεστε. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Τηλ. 2268350000.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο