Με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λιβαδειά (ΦΩΤΟ)

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Mε τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Λιβαδειά, που με μεράκι κι ενθουσιασμό στήθηκε και φέτος από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της ΠΕ Βοιωτίας.

Από νωρίς στον χώρο βρέθηκαν οικογένειες με παιδιά που συμμετείχαν στις δράσεις και στα παιχνίδια στον ιδιαίτερο χώρο του Κόκκινου Αερόστατου, με τα πειράματα να γεμίζουν ενθουσιασμό τους μικρούς φίλους.

Στο μαθητικό στέκι ξεχώρισε το κουίζ που ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές, ενώ η έκθεση και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», για άλλη μια χρονιά τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το δυναμικό hip hop live από τον Ζωγράφο ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους με τον ανατρεπτικό του στίχο κι ακολούθησε μεγάλη συναυλία και λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Η κεντρική πολιτική ομιλία έγινε από τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της γραμματείας της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Τώρα δυναμώνουμε τον αγώνα. Πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για χαμένο χρόνο! Απαιτείται να ανασυνταχθεί το κίνημα, να δυναμώσει, να βγει ο λαός στον αγώνα, με το ΚΚΕ μπροστά. Να διεκδικήσει το δίκιο του, τα δικαιώματά του.

Τώρα ακριβώς, που η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στριμωγμένη, που μέρα τη μέρα, μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της. Κανείς δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια του ολόκληρη την εικόνα της αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζουν όλα μαζί τα κόμματα του συστήματος. Κανείς δεν πρέπει να σβήσει από τη μνήμη του όσα έχει ζήσει δεκαετίες ολόκληρες, ιδιαίτερα την τελευταία 15ετία – σφαγείο κυριολεκτικά δικαιωμάτων, με τις εναλλαγές κομμάτων στα πλαίσια του άδικου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και να κάνει ταμείο… ποια τα αποτελέσματα;

Από τη μία οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν από όλες τις κυβερνήσεις και την ίδια την ΕΕ, τεράστιο οπλοστάσιο για την ένταση της εκμετάλλευσης, για το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος, για κέρδη ρεκόρ κάθε χρόνο – μια χούφτα να μην ξέρουν τι έχουν-, για νέα πεδία επενδύσεων και ετοιμάζονται για νέα βάρβαρα μέτρα στο έδαφος της πολεμικής οικονομίας και της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι, στο δικό τους ”ταμείο”: διάλυση εργασιακών συνθηκών και ωραρίων, “ανταγωνιστικότητα και ευελιξία” το παρουσιάζουν, ακρίβεια και ο μισθός να φτάνει με το ζόρι μέχρι τα μέσα του μήνα ενώ για υγεία και παιδεία η λαϊκή οικογένεια να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη παρά το ότι έχει πληρώσει το 95% των φορολογικών εσόδων…

Τα αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί με την προσπάθεια να αποδέχεται ο λαός ως μονόδρομο αυτή την πολιτική…

Σε αυτή την προσπάθεια κοροϊδίας είχαμε ρεσιτάλ από την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες καλλιεργώντας προσδοκίες για την ΔΕΘ…

Όπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, το περιβόητο ”καλάθι της ΔΕΘ” αποδείχτηκε ότι είναι αδειανό για το λαό και γεμάτο δώρα που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα αυτών που ετοιμάζονται να «ξεκοκαλίσουν» τα κονδύλια της πολεμικής οικονομίας και των εξοπλισμών,αλλά και για τους “αναξιοπαθούντες εφοπλιστές”, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κλπ.

Για το λαό, όλα αυτά προμηνύουν επιδείνωση της θέσης του. Ενώ όσα παρουσιάζονται ως «παροχές» αποτελούν μια ελάχιστη επιστροφή από την τεράστια φοροληστεία από τα ματωμένα πλεονάσματα όπως σωστά τα έχει χαρακτηρίσει ο λαός μας».

Σημείωσε ότι «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεολαία αλλά και για τα νέα ζευγάρια – με αφορμή το δημογραφικό – το ξέρετε καλά και εδώ στην περιοχή. Το βλέπετε στο νηπιαγωγείο της παραλίας Διστόμου, στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών, που η χρονιά ξεκίνησε με 49 παιδιά, προνήπιο και νήπιο, σε μόλις 2 τάξεις! (…) Τόσο είναι το ενδιαφέρον που για τους εργαζόμενους γονείς που τους έχουν διαλύσει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και το ωράριο και κάνουν αίτηση για ολοήμερο τα 37 από τα 49 παιδιά, υπάρχει μόλις 1 εκπαιδευτικός».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι «Ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πολεμική οικονομία. Γιατί για τους καπιταλιστές, ο πόλεμος είναι άλλη μια ευκαιρία για περισσότερα κέρδη.

Για τους λαούς, όλα αυτά σημαίνουν αρνητικές επιπτώσεις και μεγάλους κινδύνους. Γιατί θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για υγεία, μόρφωση, κοινωνικές παροχές, μέτρα προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε η έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, που σκοπεύει τις αμέσως επόμενες μέρες να συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις από μια σειρά κράτη – μέλη στην Αν. Ευρώπη δηλαδήστη ”γραμμή μετώπου” με την Ρωσία.» και κάλεσε τον λαό «να είναι σε επιφυλακή. Απαιτούμε καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων… Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής! Η κυβέρνηση άλλωστε, και με την στήριξη και την ανοχή της συστημικής αντιπολίτευσης, έχει αποδείξει πως δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Πόλεμος και ένταση της εκμετάλλευσης, της καταστολής, τσάκισμα των δικαιωμάτων πάνε μαζί. Αυτή είναι η κανονικότητα του καπιταλισμού και της ΕΕ.

Με αυτό το σύστημα, με αυτή την εξουσία των εκμεταλλευτών και την κανονικότητά τους πρέπει να συγκρουστεί ο λαός. Άλλη επιλογή που να συμβαδίζει με τα συμφέροντά του δεν υπάρχει!».

Κατήγγειλε την προκλητική απόφαση της αστικής δικαιοσύνης για την απελευθέρωση του ναζί εγκληματία Μιχαλολιάκου και στη συνέχεια, τόνισε πως «Χωρίς κανένα χάσιμο χρόνου, τις επόμενες μέρες, πρωτοστατούμε, οργανώνοντας την απεργιακή μάχη την 1/10 σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο νέο έγκλημα που επιχειρούν, τη 13ωρη ημερήσια δουλειά. Για να συνεχιστούν και να δυναμώσουν οι πολύ μαζικές κινητοποιήσεις στη Λειβαδιά για την Υγεία, τα τεράστια προβλήματα, τις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και με τη μεγάλη συσπείρωση πάνω από 45 μαζικών φορέων.

Για να δυναμώσει ο αγώνας προστασίας του τόπου μας, των ομορφιών του όπως για τον Ελικώνα και τα ενεργειακά σχέδια με μόνο κίνητρο το κέρδος ή ενάντια στην επικίνδυνη εξέλιξη με τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, την καρκινογόνα καύση που και εδώ ο όμιλος METLEN,όπως και άλλοι 5 μονοπωλιακοί όμιλοι κάνουν μπίζνες με μια περιβαλλοντική και υγειονομική “βόμβα”, με τη “σφραγίδα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να μείνει ανοιχτό και να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Να πληρώσουν για τις ευθύνες τους για τη γενοκτονία της Παλαιστίνης, και η κυβέρνηση της Ελλάδας και όσοι στηρίζουν τη συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Για να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος – τρομοκράτη.

– Για να μπει τέλος στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.».

Κλείνοντας, τόνισε πως «είναι η ώρα να στοχεύσουμε σωστά. Το σύγχρονο και πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές ανατροπές, η μαζική λαϊκή δράση να κάνει στην άκρη και να σαρώσει αυταπάτες και δήθεν εναλλακτικές στη σημερινή βαρβαρότητα. Εκεί καταθέτει το ΚΚΕ όλες του τις δυνάμεις. 

Το σύνθημα του 51ου Φεστιβάλ “Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε το δρόμο στο νέο, Σοσιαλισμός για να νικήσει η ζωή” συνοψίζει το ανατρεπτικό περιεχόμενο του μοναδικού πολιτικού – πολιτισμικού θεσμού στην Ελλάδα που φωτίζει τη νέα κοινωνία για την οποία παλεύουμε!

Το φετινό Φεστιβάλ συμπίπτει με την προετοιμασία του 22ου Συνεδρίου του Κόμματός μας. Φιλοδοξούμε και θα τα καταφέρουμε, με αποφασιστικότητα, με μαχητική αισιοδοξία, για το δίκιο του αγώνα μας. Γιατί ο αγώνας του ΚΚΕ, είναι αγώνας για τα δικαιώματα, τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού.

Φιλοδοξούμε να βάλουμε καλύτερες βάσεις, να γίνουμε ακόμα πιο ικανοί, μέσα στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες που δρούμε για να ανταποκριθούμε στο σκοπό ύπαρξης του Κόμματος και στην αποστολή του.

Βαδίζοντας αυτόν το δρόμο της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας μπορούμε να κερδίσουμε μια νέα ζωή, όμορφη και δίκαιη. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ που είναι η μήτρα της αντίστασης, της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Κατακτώντας τη γνώση και την επαναστατική θεωρία, τη μαχητική πείρα, την τόλμη και την αντοχή μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Για αυτό το όμορφο μέλλον αξίζει να παλέψουμε σήμερα, για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει, για εμάς και τα παιδιά μας».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο