Γενικευμενες συγκρούσεις μεταξύ διαμαρτυρομενων αγροτών και της αστυνομίας παραλύει τις Βρυξέλλες, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur.
Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η βελγική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη μεγάλη διαδήλωση των αγροτών, που διαμαρτύρονται για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ, όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισαν να πετούν πέτρες και πατάτες στις δυνάμεις ασφαλείας και να σπάνε τζάμια.
Η αστυνομία επενέβη όταν τα επεισόδια κλιμακώθηκαν και προσπάθησε να συλλάβει κάποιους από τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάποια στιγμή ένα τρακτέρ κατευθύνθηκε προς τη γραμμή των αστυνομικών, αλλά δεν φαίνεται να χτύπησε κανέναν. Άλλοι έβαλαν στο στόχαστρο δημοσιογράφους.
Η αστυνομία των Βρυξελλών ανέφερε ότι ενέκρινε την παρουσία 50 τρακτέρ στη συγκέντρωση, όμως νωρίς το απόγευμα είχαν φτάσει στη βελγική πρωτεύουσα γύρω στα 1.000, τα περισσότερα με βελγικές πινακίδες.

Οι διαδηλωτές υπολογίζονται σε περίπου 7.300.


Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής σήμερα εάν θα πρέπει να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών η συμφωνία με τη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Οι επικριτές της λένε ότι φτηνά αγροτικά προϊόντα θα κατακλύσουν την αγορά, εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών.
